Gyermeknefrológiai és gyermek-gasztroenterológiai szakrendelés is van már Szentesen

Gyermeknefrológiai és gyermek-gasztroenterológiai szakrendelés is indult Szentesen januártól a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központhoz (SZAKK) tartozó centrumban. Az egyetem közleménye szerint az elmúlt években nem volt gyermeknefrológiai ellátás Szentesen, így a betegeket Szegedre, a gyermekklinikára kellett elvinni. Január óta azonban már ez is megoldott.

Bereczki Csaba, az SZTE Gyermekgyógyászati Klinika és Gyermekegészségügyi Központ igazgatója a közlemény szerint arról beszélt, Szentesen az egyszerűbb eseteket látják el. Ilyen a magasvérnyomás-betegség, amit tradicionálisan a gyerekvese-gyógyászok látnak el, de a nem komplikált húgyúti fertőzések vagy az urológiai rendellenességek is, amelyek nem igényelnek bonyolult képalkotó diagnosztikai vagy laborhátteret. Emellett a gyerekek kontrollvizsgálatait is Szentesen végzik el.

Azokat a betegeket továbbra is Szegedre várják, akiknek súlyosabb a betegsége. A szakrendelésen a gyermeknefrológus igazgató mellett két másik orvos dolgozik. Egy kollégájuk másodszakvizsga képzésre jár, hamarosan ő is csatlakozik majd ehhez a csapathoz. A betegek nagy része Csongrád és Szentes környékéről, illetve Jász-Nagykun-Szolnok vármegye déli részéről és az orosházi régióból érkezik.

A szegedi gyermekklinikán létrehoztak egy mini szatellit műveseállomást a gyerekeknek. Egyik hároméves gyermek páciens ugyanis folyamatos gyermekgyógyász orvosi felügyeletet igényel a hemodialízis ideje alatt. A mini dialízis-állomáson két gyermeket tudnak dializálni heti három–négy alkalommal.

Szentesen a gyerekek gasztroenterológiai ellátása is januárban indult, ezen telefonos és e-mailes előjegyzés alapján fogadják heti egy alkalommal a pácienseket. A diagnosztika alapjai, az anamnézis felvétel, a beteg állapotának felmérése, a szűrés, az organikus betegség fennállásának megítélése és alapvető laborvizsgálatok elvégzése is megtörténhet Szentesen, áll a közleményben.

Fotó: Kovács-Jerney Ádám / SZTE NKI