Három év fogházat kértek a szentesi férfira, akinek kutyái széttéptek egy embert

Szerdán elkezdődött annak a férfinak a tárgyalása a Szegedi Törvényszéken, akinek elszabadult kutyái 2021 nyarán halálra martak egy embert, egy nőt pedig súlyosan megsebesítettek. A 65 éves férfit gondatlanságból elkövetett emberöléssel és súlyos testi sértéssel vádolják, közölte az MTI.

A vádlott egy szentesi kertes házban lakott családjával és több kutyájával együtt. A ház udvarába egy házilag, a férfi által eszkábált kapun lehetett bejutni, de az nem tudta megakadályozni a kutyákat abba, hogy ne szökjenek ki. A bullterrier kutyák nem kaptak meg semmilyen oltást, ápolatlanok voltak és az udvaron szemét között tartották őket.

A kutyák fajtájuk miatt speciális odafigyelést, nevelést igényeltek volna, amelyet a vádlott szintén elmulasztott csupán egy mogyoróbottal fegyelmezte őket , ezért fokozatosan egyre agresszívebbé váltak.

A Szása és Igor névre hallgató kutyák 2021. augusztus 20-i tűzijáték alatt, ami felhergelte őket, kijutottak a kapun és rátámadtak egy másnap hajnalban hazafelé tartó férfira. A csaknem kétméteres, 95 kilós ember igyekezett ellenállni és elmenekülni, de nem tudott eléggé védekezni és a számtalan harapás miatt fél óra alatt a helyszínen életét vesztette. A férfi több száz sérülést szenvedett el, halálát elvérzés és pszichés stressz okozta.

A kutyák ezután egy idős, biciklivel érkező nőre is támadtak, aki a táskájával próbált védekezni, és felhívta egy ismerősét. A nőnek sikerült beugrania az autóval odaérő ismerőse járművébe, ezt követően a kutyák a gépkocsit támadták. A helyszínre érkező rendőrök is csak gázspray-vel tudták a kutyákat megfékezni. A nő is súlyos sérüléseket szenvedett. Az eset után a kutyákat egy állatmenhelyen elaltatták.

Az ügyészség, ha a férfi elismeri bűnösségét és lemond a tárgyalás jogáról, halmazati büntetésként három év fogházbüntetés kiszabását kérte a bíróságtól. A vádlott tagadta bűnösségét, de nem tett vallomást. A nyomozás során azt mondta, a kétéves kutyák jó házőrzők voltak, az idegeneket nem engedték be az udvarra. Közölte azt is, hogy az áldozat holttestét ő találta meg az úttest mellett, egy vízelvezető árokban.