Beröffentették a hóágyút a hódmezővásárhelyi szánkódomb oldalában

Az úgynevezett Somogyi dombnál, azaz a Family Center háta mögött kedden hajnali 5 után kezdték el összeszerelni a hóágyút, mely reggel fél 7 óta folyamatosan szórja a havat, írja a HódPress.

A mostani téli szezon talán leghidegebb napjait éljük a héten, ugyanis tél van, a tartósan hideg idő pedig kedvez a hóköpőnek. Az eszköz egy 120 méter hosszú tömlőn kapja a vizet egy tartályból, és úgy állították fel a 11,5 köbméteres tartályt, hogy ne zavarja a látképet, valamint a hosszú vezetékben haladva a műhó-készítő géphez érve le is tudjon hűlni, írja a portál.

„A hóágyú teljes kapacitásban működve képes óránként akár 20 köbméternyi vizet is átengedni magán, ebből összesen 40 köbméternyi havat készítve. A tömlő azért ilyen hosszú, mert a tartályt nem akartuk az utcán leparkolni, hogy az a forgalmat se akadályozza és a szivattyúja hangja se zavarja a közelben élőket, másrészt míg a víz eljut a hóágyúhoz, addig is hűljön” – magyarázta a portálnak Gyöngyösi Ferenc alpolgármester.

A dombon való szánkózásért nem kérnek el pénzt. Hó sem az utóbbi esztendőkben, sem ezen a télen nem igazán volt, ezért döntött a vásárhelyi vezetés amellett, hogy beszereznek néhány millióért egy hóágyút. A kormányközeli sajtó korábban élesen kritizálta a beszerzést.