Új törvény engedi, indoklás nélkül kirakták a szentesi iskola igazgatóját

A Szentesi Nagytemplomi Református Egyházközség Presbitériuma január 4-ével visszavonta Karikó-Tóth Tibor, a Kiss Bálint Református Általános Iskola, Óvoda és Bölcsőde vezetőjének megbízását. Ezt a lépést a fenntartó az iskola Facebook-oldalán tett közzé.

A hvg.hu azt írja, a döntés a diákok és szülők között nagy felháborodást váltott ki, amelynek eredményeként petíciót indítottak a Tiszántúli Református Egyházkerület püspökéhez. A petíciót vasárnap kora délutánig közel 900-an írtak alá. A szülők és diákok azt állítják, hogy Karikó-Tóth eltávolítása indoklás nélkül történt, annak ellenére, hogy hosszú évek óta vezette az intézményt, és munkáját kiemelkedő szakmai és erkölcsi teljesítmény jellemezte.

A pedagógusok új életpályájáról szóló törvény paragrafusának 8. bekezdése alapján, amely január 2-án lépett hatályba, egyházi fenntartású köznevelési intézmények esetében már nem szükséges indokolni a megbízás visszavonását. Ez alapján Karikó-Tóth Tibor megbízásának visszavonása törvényesen történt indoklás nélkül.

A petíció indítói hangsúlyozták, hogy a szülők és diákok tiltakoznak a döntés ellen. Úgy vélik, hogy Karikó-Tóth Tibor vezetése alatt az intézmény megfelelően működött, és nincs ok arra, hogy megkérdőjelezzék szakmai és erkölcsi alkalmasságát. Emellett arra kérik a fenntartót, hogy vonja vissza a döntést, vagy ha erre alapos indokok miatt nincs lehetőség, akkor a jövőben a Tiszántúli Református Egyházkerület gyakorolja az intézmény felett a fenntartói jogokat.