Tizenkét új buszt adtak át Szegeden és Szentesen

Újabb Credobus Econell 12 típusú autóbuszokkal fiatalodott a Volánbusz járműállománya Csongrád-Csanád vármegyében: a 12 új jármű novemberben állt forgalomba a térségben. A dízelüzemű buszok a legkorszerűbb Euro 6 környezetvédelmi besorolású motorral hajtottak. A legutóbbi beszerzéssel a járműállomány 4 százaléka újult meg, az átlagéletkor pedig egy évvel, 10,2 évről 9,2 évre csökkent.

A szóló kivitelű buszok Szeged és Szentes vonzáskörzetében állnak forgalomba. A hazai gyártású járművek nettó ára 858 millió forint volt. Légkondicionáltak, elektronikus utastájékoztató rendszerrel, fedélzeti kamerarendszerrel, kerekesszék, illetve babakocsi elhelyezésére kialakított speciális férőhellyel és a felszállást segítő rámpával, valamint USB-csatlakozókkal rendelkeznek.

A járműveket tartós mikrobiológiai védelemmel látták el, azaz járványvédelmi megelőző kezelésen is átestek.

A belső tér felületkezelése egy magyarországi kémiai fejlesztésen alapuló fotokatalitikus védőbevonattal történt, mely a fény segítségével éri el a kívánt hatást. Az eredmény egy magas szintű higiénés környezet, amely megóvja a társaság utasait és munkavállalóit az egészségügyi kockázatoktól. A kezelést egy év múlva megismétlik.

A MÁV-Volán-csoport jármű-fiatalítási programjának keretében – az eddig lezárt beszerzéseknek köszönhetően – megérkezett a két és félezredik új autóbusz is, így az elmúlt 5 évben a közel 6000 darabos járműállomány már több mint 40 százalékát lecserélte a közlekedési társaság. Csongrád-Csanád vármegyében 557 autóbusz-vezető 36 helyi és 87 helyközi vonalon szállítja az utasokat, csaknem 55 millió utazásról gondoskodva évente.

Fotó: Volánbusz

A 2022 decemberében indult és idén áprilisban eredményesen lezárt közbeszerzési eljárásnak köszönhetően a Kravtex Kft. 2023-ban 200 darab Credobus Econell 12 típusú, kéttengelyes, alacsony belépésű, szóló autóbuszt szállított a Volánbusznak összesen 14,3 milliárd forint értékben. Az első 27 jármű több vármegyében már nyár eleje óta közlekedik. A további 173 autóbusz októberben és novemberben érkezett a társasághoz, és szinte valamennyi vármegye helyközi közlekedésében megjelentek.

A Csongrád-Csanád vármegyébe érkezett 12 autóbusz közül 7 darab a szegedi telephely állományába került. Kizárásos alapon a szentesi telephelyre a maradék 5 jármű érkezett. Az, hogy mely vonalakon állítják majd be őket, a Volánbusz sajtóközleményében olvasható.