Jókorát csökkentek a dél-alföldi lakásárak novemberben

A nyári hónapokat követően novemberben ismét csökkentek a lakásárak az ingatlan.com lakásárindexének adatai szerint. Az elmúlt hónapokra jellemző stagnálás után több országrészben is elmozdultak a lakóingatlan-árak az egy hónappal korábbihoz képest, közölte lapunkkal az ingatlanos portál.

Az ingatlan.com országos novemberi lakásárindexe 0,2 százalékkal csökkent. Ez nem jelent nagy változást, de különböző térségekben már irányváltásra és jelentősebb eltérésre is volt példa az elmúlt hónapban. Budapesten az októberi 0,7 százalékos árcsökkenést 0,1 százalékos drágulás követte novemberben.

„A budapesti lakáspiacon még mindig olcsóbban lehetett lakást vásárolni novemberben mint szeptember végén, hiába lett pozitív nulla az árváltozás mértéke. Nyugat- és Dél-Dunántúlon is 2,5 és 0,9 százalékkal mérséklődtek egy hónap alatt az ingatlanárak, és a dél-alföldi térséget is 1,8 százalékos árcsökkenés jellemezte novemberben. Az észak-alföldi régió lakáspiacán viszont 1,4 százalékos áremelkedés volt megfigyelhető az előző hónapban” – mondta Balogh László, az ingatlanos portál vezető gazdasági szakértője.

Egyelőre korai tartós trendekről beszélni a budapesti élénkülés és az régiós lakásárak változása kapcsán Balogh szerint. „Még mindig sok a bizonytalanság, de jövőre erősebb évet zárhat a lakáspiac mint 2023-ban.”

A keresleti adatokból egyértelműen látszik, hogy egyre többen érdeklődnek az eladásra szánt lakások és házak iránt, amiben két fontos tényező játszik szerepet.

  • Sokan már most keresik azokat az otthonokat, amelyeket a jövő évben induló új lakástámogatási konstrukciókkal meg tudnak vásárolni.
  • Emellett a lakáshitelkamatok csökkenése a korábban elhalasztott több tízezer lakóingatlan-vásárlás érintettjeit is a piacra csábítja tájékozódás céljából.

Balogh úgy véli, rá is fér a piacra az adásvételek számának növekedése. A KSH adatai alapján az idei első negyedévben 36, a másodikban pedig 20 százalékkal kevesebb használt lakóingatlan cserélt gazdát, mint 2022 azonos időszakában. A hosszabb távú adatokat vizsgálva is megfigyelhető a lakáspiaci forgalomcsökkenés, ami az árak jelenlegi stagnálásában vagy mérséklődésében is kulcsszerepet játszhat.

A pandémiát megelőző időszakban, 2017 és 2019 között évente 154–164 ezer adásvétel történt. A 2020-at a járvány miatt csak 133 ezres forgalommal zárta a piac, majd tavalyelőtt megint 160 ezer fölé ugrott a mutató, 2022-ben azonban 140 ezer alá csökkent, az idén pedig legfeljebb 110 ezer adásvételre lehet számítani. A szakértő szerint jövőre ismét 120–130 ezer adásvételre kerülhet sor, ami lassú élénkülést vetít előre a lakáspiacon.

Forrás: ingatlan.com