Kéthetente egyszer lesz Szentesen gyereksebészeti szakrendelés

Nem kell már minden esetben Szegedre utazniuk a szentesi betegeknek: november elején gyermeksebészeti szakrendelés indult a Kurca-parti város kórházában, kéthetente egyszer. A rendelésen a gyermekeket előjegyzés alapján fogadják, sebészeti és urológiai problémákkal. Lehetőség van például műtét utáni kontrollra, varratszedésre, folyamatos gondozásra is az SZTE-hez tartozó Dr. Bugyi István kórházban, írja a szegedi intézmény közleménye.

„Eddig az volt az ellátási filozófia, hogy a beteg utazott az orvoshoz. Ezt szeretnénk megfordítani, most az orvos megy a beteghez, ami az ott élők számára nagy előny – beszélt a szentesi gyermeksebészeti szakrendelés elindítása kapcsán Bereczki Csaba, a szegedi gyermekgyógyászati klinika igazgatója. Mint mondta, november 1-től már a szentesi gyermekgyógyász kollégák is bekapcsolódnak reggelenként a klinika online referálójába, hiszen a szentesi gyermekosztály is a szegedi gyermekklinika ellátási egységeként működik.

Kovács Tamás, a gyermeksebészeti osztály vezetője elárulta, a szegedi klinikán három vármegyéből (Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Békés) érkező betegeket látnak el 18 éves korig. Szentesről eddig a műtétre váró gyermekeket Szegedre utalta be a szakorvos, az integráció révén azonban ez változik.

Egyelőre kéthetente egy napot rendelnek Szentesen a szegedi klinika orvosai,

akikhez előjegyzés alapján, bármilyen gyermeksebészeti, gyermekurológiai problémával fordulhatnak a gyermekek és szüleik. Műtét utáni kontrollra, varratszedésre, illetve később a gondozásra sem kell a szentesi betegeknek Szegedre utazni. A tervek szerint januártól gasztroenterológiai és nefrológiai szakellátás is indul Szentesen, így a gyermeksebészettel és a már régóta működő pulmonológiával és neurológiával együtt lefedik majd a gyermekbetegségek túlnyomó többségét. Rezidensek is járnak Szentesre Szegedről, ők nagyobb tapasztalatot szerezhetnek olyan betegségek kezelésében, amelyek az általános gyermekgyógyászat szempontjából alapvető fontosságúak.

A későbbiekben, amennyiben lesz rá igény, nem csak kéthetente, hanem gyakrabban tartanak majd gyermeksebészeti szakrendeléseket Szentesen. A szegedi gyermekklinikán ehhez adott a szakembergárda – jelentette be Kovács Tamás. November elején indult a szentesi szakrendelés, a kezdeti tapasztalatok jók. A kollégák várják, hogy a rendelésnek híre menjen a háziorvosok és a betegek körében, és még népszerűbb legyen.