Pusztít a madárinfluenza a vármegyében, ezrével hullanak a darvak

Nemrég Csongrád-Csanád vármegyét is elérte a gyorsan terjedő madárinfluenza. Miután megemelkedett az elhullás, az idegrendszeri tünetek megjelenése, a takarmány-, és vízfogyasztás csökkenése a megyében, most a Csongrád-Csanádból származó daru mintákból is kimutatták a magas patogenitású madárinfluenza vírusát a Nébih munkatársai.

A Sokszínű Vidék arról ír, hogy országszerte emelkedni kezdett a darvak közötti elhullás, és egyes becslések szerint több ezer állat pusztult már el a járvány alatt. Az elhullások számát természetfotósok és gazdálkodók beszámolói alapján becsülték meg.

Időközben a Szegedi Vadaspark is szakított azzal a gyakorlatával, hogy átveszi a sérült darvakat, mert elejét szeretnék venni a fertőzés terjedésének. A madárinfluenza ilyen fokú, vadmadarak közötti pusztításával jelentősen megnőtt annak az esélye, hogy a betegség még több baromfiállományba bekerül majd.

A Sándorfalváról induló Daru futam útvonalát is meg kellett változtatni a járvány miatt, mert a hatóságok szerint rengeteg elpusztult állat lehet a falu környékén. A terepfutóversenyt szombaton, a tervezett időpontban tartják majd meg, de egy új, biztonságosabb úton.

A Nébih kéri a természetjárókat, ha beteg, elhullott vagy agonizáló vadmadarat látnak, ne érjenek hozzá, és ne menjenek a közelébe, hanem értesítsék a területileg illetékes járási főállatorvost, kirándulás után pedig mindig gondoskodjanak a ruházat és lábbelik mosásáról, fertőtlenítéséről.