Megdőlt a melegrekord pénteken, Szeged nem volt a tíz legmelegebb hely között

Több helyen is megdőlt a melegrekord pénteken az előzetes, nem hitelesített adatok szerint; Tiszaalpáron volt a legmelegebb, 30,3 Celsius-fokot regisztráltak délután az Országos Meteorológiai Szolgálat műszerei. Facebook-oldalukon közölték, az erre a napra vonatkozó rekordot eddig Adony tartotta, ott 2019-ben 26,9 fokot rögzítettek.

A bejegyzéshez készített infografika szerint Kiskunfélegyházán 30, Jászszentlászlón 29,5, Kiskunmajsán 29,4 fokot mértek pénteken, míg Tiszaalpár bizonyult a legmelegebbnek, ott

30,3 Celsius-fokot mutattak a műszerek.

Ez egyben azt is jelenti, hogy ez a legkésőbb regisztrált 30 fokot meghaladó hőmérséklet a mérések kezdete óta. Az eddigi október 6-i dátumnál ugyanis most két héttel később mértek 30 fokos meleget hazánkban.

A top 10-es listára csak 28 fok feletti hőmérséklettel lehetett felkerülni. Ide tartozott Szeged is: bár nem itt volt a legmelegebb ma, a környéken 29 fok körül alakult a maximum: Kübekházán a gátőrháznál kereken 29, míg Hódmezővásárhely-Szikáncson 28,9 fokot mértek, ez a 8. és a 9. helyre volt elég, bár még változhat a helyzet, hiszen ezek előzetes adatok egyelőre.