Most hétfőn indul a szabadkai vasút, egy délelőtti és egy délutáni vonattal

Egy hét, és indul a Szeged–Szabadka vasútvonal, ez most a térség tán legfontosabb híre. A szerb vasúttársaság, a Srbija Voz azt közölte hétfőn, hogy az első vonat a két város között október 23-án, hétfőn közlekedik.

A vonalon való közlekedés nyolc év után történő újbóli beindításával jelentősen tehermentesítik a röszkei határátkelőt, amely az egyik legforgalmasabb Európában. „Az utasok biztosan elégedettek lesznek azzal, hogy néhány év után újra rendelkezésükre áll ez a regionális vonal” – írja a Srbija Voz közleménye.

Fontos információ, hogy Szabadkán egy ideiglenes vasútállomásról van szó, mivel a Budapest–Belgrád gyorsvasút építése során felújítják a fő pályaudvart, ahogyan az múlt héten készült fotónkon is látható alább. Amíg ez a munka nem fejeződik be, a szabadkai teherpályaudvaron kell fel- és leszállni a szegedi vonatokra és vonatokról.

A közlekedési társaság közleménye arra nem tér ki, hogy a hétfői két vonat csak hétfőn lesz-e, vagy ezentúl minden nap mindössze egy délelőtti és egy délutáni járat ingázik majd a 105 ezres Szabadka és a 158 ezres Szeged között. A MÁV bár egy hét múlva start, egyelőre semmit nem közölt a részletekkel kapcsolatban.

A jegyárakat egyelőre szintén homály fedi. A vonalon öt megálló lesz a szerb, és kettő a magyar oldalon. Az utazás, a határellenőrzéssel együtt, körülbelül 1 óra 15 percig tart majd. A vonatok egyelőre a biztosítóberendezések hiánya miatt csak maximum 60 km/óra sebességgel haladhatnak.

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder