Vasárnaptól Csongrád-Csanád vármegyében is bevezetik az új ügyeleti rendszert

Október 1-től Heves és Tolna mellett Csongrád-Csanád vármegye is csatlakozik az új alapellátási ügyeleti rendszerhez. Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) kommunikációs és pr vezetője pénteken azt írta az MTI-nek, 

az új ügyelet központi telefonszáma felnőttek és gyermekek esetében is a 1830,

melynek hívásával a beteg szakszerű tanácsot kap, szükség esetén a tartózkodási helyére sürgősségi ügyeleti autót, vagy életveszély esetén azonnal mentőt küldenek. A telefonszám a teljes ügyeleti időszakban, hétköznap 16 óra és másnap reggel 8 óra között, míg hétvégéken és ünnepnapokon egész nap hívható. Az új ügyeleti rendszer felépítésének és működésének az egyes csatlakozó vármegyékre vonatkozó részletei az OMSZ honlapján elérhető.

Az Országgyűlés által decemberben elfogadott, egészségügyi alapellátásról szóló törvénynek megfelelően fokozatosan és a terv szerint zajlik az új, egységes ügyeleti rendszer bevezetése. Február elsejétől elsőként Hajdú-Bihar vármegyében élesedett az új ügyelet, amihez Szabolcs-Szatmár-Bereg, Győr-Moson-Sopron és Borsod-Abaúj-Zemplén, Komárom-Esztergom, Békés, Baranya, Jász-Nagykun-Szolnok, Veszprém vármegye is csatlakozott.

A jövő év elejére – egyelőre Budapest kivételével – az egész országban egységes, a betegek számára az eddiginél jobb ellátást biztosító, a sürgősségi ellátórendszer elemeivel összekapcsolt ügyeleti rendszer fog működni Magyarországon az OMSZ szóvivője szerint.

A Telex egy témával hosszabban foglalkozó cikke azt írja, Hajdú-Biharban az eddigi 22 háziorvosi ügyelet helyett ezután csak 10 településen lehet majd este vagy éjszaka orvoshoz fordulni. Ez részben válasz a kínzó orvoshiányra, részben pedig az ügyeletek eddigi kihasználatlanságára. Az emberek egy részének viszont romlani fognak a hozzáférési esélyei az egészségügyi ellátáshoz.