Közel 80 milliót kapnak megyei települések, ebből migránsokra “vadászó” mezőőröket alkalmazhatnak

Több mint 79 millió forint többletforrást adott a kormány idénre a megye települések mezei őrszolgálatára, a szerencsések között van Mórahalom, Röszke, Zákányszék, Ruzsa–Öttömös, Bácsalmás, Ásotthalom és Domaszék is, erről egy mórahalmi sajtótájékoztató keretében számoltak be. A kormányhatározat szerint a pénzből 15 új, migrációs célzatú mezőőrt foglalkoztathatnak az érintettek.

A közlemény szerint az utóbbi hónapokban Mórahalmon és a környező településeken is a lakosság súlyosbodó migrációs problémákkal szembesül, ez összefüggésben van az embercsempészeti tevékenységek növekedésével. Több sérüléses baleset is történt errefelé, amelyet embercsempészek okoztak, ezért a lakosság újabb intézkedések meghozását várja az önkormányzatoktól. A térség települései ezért – együttműködve a rendészeti szervekkel – újabb stratégiai megoldásokat dolgoznak ki, alapul véve a mezőőrség munkáját is.

Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára a helyszínen azt mondta, a minisztérium támogatásával idén a fenti településeken a mezőőrök elsősorban migrációs jelzésadás céllal végzik a feladataikat éjjel-nappal, odafigyelve a tanyán élők biztonságára és a termőföldekre, a mezőgazdasági és egyéb károkozások megakadályozására. Különös figyelmet fordítanak a mezőgazdasági infrastruktúrák védelmére.

„A mezőőrök a külterületi részeket járva migráns személyek felkutatásában vesznek részt. A nyomok alapján feltérképezik az új útvonalakat és feltartóztatják a csoportot. A mezőőrök rendészeti feladatot ellátó személyek, tehát magasabb jogkörrel rendelkeznek a polgárőröknél. Migráns észlelés esetén értesítik a hatóságokat, akik a szükséges jogi és gyakorlati intézkedéseket megteszik” – ismertette az államtitkár. 

Ennél magasabb szintre emelve a feladatot jelenleg a rendőrséggel közösen folyik az embercsempészek gyűjtőhelyeinek feltérképezése, gyanús gépjárműmozgások és rendszámok gyűjtése. Továbbá a polgárőrséggel közösen bevezető utak ellenőrző pontjainak működtetésében is közreműködnek a mezőőrök. Jelzéseket adnak továbbá az embercsempészek elhagyott gépjárművei kapcsán is.

Nógrádi Zoltán, Mórahalom polgármestere arról nyilatkozott, hogy a mezőőrök a statisztikák alapján eddig is nagy segítségre voltak a hatósági intézkedésekben. Mórahalom vonatkozásában január 1–jétől augusztus 31-ig 7744 szolgálati óra alatt, összesen 2969 fő működött közre”. Az eredmények alapján az alábbi megállapításokra jutott szerinte minden szervezet és hatóság:

  • a migráció mértékének csökkenése nem várható az elkövetkezendő években;
  • a határmenti településeken egyre nagyobb károkozásokat szenvednek el a gazdák mind a növényzet kitaposásának, mind a mezőgazdasági infrastruktúra megrongálásának következtében;
  • éjjel-nappal vonuló csapatok miatt a külterületen élők folyamatos félelemben élnek;
  • a lakatlan tanyákat feltörik, több esetben melegedés céljából tüzet gyújtottak;
  • mérhetetlen mennyiségű kommunális hulladékot hagynak maguk után;
  • néhány esetben már előfordult tettlegesség is, illetve más erőszakos viselkedési forma a környékben lakókkal szemben;
  • már a települések belterületeire is bejutnak, ahol a megnövekedett számú embercsempészeket várják.

„A fentiek következtében látható, hogy jelenleg és a következő években is szükséges a mezőőrök közreműködése a migráció visszaszorításában. Továbbá a részt vevő hatósági és civil szereplők számára további módszertani egyeztetések lefolytatása szükséges a dinamikusan változó helyzetre való hatékony intézkedések kidolgozása kapcsán” – mondta Nógrádi.

Mihálffy Béla is részt vett a sajtótájékoztatón, ahol úgy nyilatkozott, hogy „a mezőőrök helyismerete főként éjszaka elengedhetetlen az erdős területeken történő jelzésadáshoz, a mezőőrök nagyobb jogosultsággal rendelkeznek, mint például a polgárőrök, ezért hatékonyabb munkavégzést várhatunk el tőlük.”

Továbbá ismertették, hogy a lakosság a megadott mezőőri telefonszámon gyorsabban bejelentést tehet, mint a központi 112-es telefonszámon, a helyismerettel rendelkező mezőőrök gyorsabban a helyszínre érnek.

Fotó: Nógrádi Zoltán / Facebook