Birtokvédelmi eljárást kezdeményez a vásárhelyi református gyülekezet, miután a város kicserélte a zárakat a tantermeken

Birtokvédelmi eljárást kezdeményezett a Szőnyi Benjámin Református Általános Iskola fenntartója, az Ótemplomi Református Gyülekezet, miután augusztus 30-án délután a város zárcserével „visszafoglalta – az önkormányzat szerint jogellenesen, a gyülekezet szerint jogszerűen – birtokolt Petőfi utca 6. szám alatti épület négy földszinti termét.

Az eljárás megindítását Bán Csaba lelkész jelentette be a vasárnapi ótemplomi istentiszteleten, mondván számukra az iskola működése a legfontosabb, s ezért tesznek meg mindent, írja a HódPress. Az ügyről mi is beszámoltunk, amikor a Márki-Zay Péter vezette önkormányzat augusztus 30-án, állítólag többszöri felszólítást követően lecserélte a zárakat a földszinti termeken.

Bán Csaba akkor kérte is a helyszínen, hogy ne cseréljék le a zárakat, mert másnapra feltörik azokat, ám erre végül nem került sor, helyette indult a birtokvédelmi eljárás. Korábban az önkormányzat egy közlemény formájában részletesen beszámolt a történések előzményéről, s arról, hogy a közös megbeszélésen a polgármester az iskola igazgatójának, Gilicze Juditnak más önkormányzati ingatlanokat ajánlott fel raktározásra, „amennyiben vállalják, hogy azokat nem lopják el”.

A fent említett jegyzői közleményhez a város gyorshírszolgálatának Facebook-posztja alatt Korsós Ágnes korábbi címzetes jegyző annyit írt hozzászólásként: „Bla-bla-bla”. Időközben az Ótemplomi református Gyülekezet is nyilatkozatot tett közzé hivatalos oldalán, csatolva hozzá a várossal a Petőfi utca 6. szám alatti épülettel kapcsolatos szerződést. A gyülekezet egyébként az újranyitott egyházi kárpótlási törvény alapján kérte a teljes épület tulajdonjogát, de a város közgyűlése csak a használati jogát adná át, emiatt a Szegedi Törvényszékhez fordultak.

A HódPress cikke emlékeztet, a Petőfi utcai egykoron polgári lányiskolának épített, majd állami általános iskolának használt, utóbb az Agrárcentrumként ismert épületet még a júliusi közgyűlés társasházzá minősítette. Az is érdekesség, hogy augusztus 31-én az önkormányzat beszerzési felhívást tett közzé a Petőfi utca 6. szám alatti épület őrzésére, amelyre szeptember 7-éig lehet regisztrálni.