Rendeződött a zárcsereháború Vásárhelyen, állítólag megegyezett pénteken a református iskola vezetője és Márki-Zay Péter

Rendben elindult a tanév minden hódmezővásárhelyi iskolában, így a Szőnyi Benjámin Református Általános Iskolában is a vásárhelyi önkormányzat közleménye szerint. Azt írják, Gilicze Judit, a református intézmény vezetője és Márki-Zay Péter polgármester egy órán keresztül egyeztetett pénteken. Az igazgató elmondása szerint „minden diák megérkezett, mindenkinek van helye és minden tanár egészséges”.

A történet még 2020-ban indult, ekkor hatalmazta fel a városi közgyűlés Márki-Zay Péter polgármestert, hogy megállapodást kössön a Bán Csaba által vezetett egyházközösséggel, melynek a Petőfi utca 6. szám alatt található épület emeleti termeire van használati engedélye, az alul lévőkről nem volt szó. Ennek megfelelően, arányosan osztották el aztán a 2021 decemberében kötött újabb megállapodással a közüzemi díjakat is.

A közlemény szerint aztán 2022 őszén jött a feketeleves: ekkor kezdődött a konfliktus, amint az önkormányzat észlelte, hogy a használati megállapodástól eltérően a Szőnyi Benjámin Református Általános Iskola illegálisan elkezdett használni több, a fölszinten található helyiséget is. Azzal védekezett az intézmény, hogy ideiglenes jelleggel, csupán tárolási célból használták őket.

A vásárhelyi önkormányzat később közölte velük, hogy a földszinten játszóházat kíván létrehozni, így szükségük van a szóban forgó helyiségekre. Szóban megállapodtak, hogy legkésőbb 2023 tavaszáig az iskola kiüríti a földszinti helyiségeket és felhagy a város szerint jogosulatlan használattal, az önkormányzat pedig ragaszkodott hozzá, hogy módosítsák korábbi szerződést és az iskola arányosan vegye ki a részét a közüzemi költségekből.

Idén februárban erre sor is került, bár nem az iskola volt az aláíró, hanem a Hódmezővásárhely–Ótemplomi Református Egyházközség és a Hódmezővásárhelyi Gazdasági Egyesület. A határidőre aztán mégsem ürítették ki a fent említett földszinti termeket, sőt a város szerint „rosszhiszeműen eljárva akadályozták” az akkor már javában zajló játszóház építési munkálatait.

Ekkor a sorozatos felszólítások után sem volt hajlandó az egyházközség elhagyni a termeket, mondván a közüzemi megállapodás módosítása miatt teljesen jogszerűen használják a földszinti helyiségeket. Viszont a vásárhelyi önkormányzat szerint csak a felső termekre volt használati megállapodása az iskolának, így augusztus 30-án elhatározták, hogy kicserélik a zárakat a lenti termeknél, ám ezt megelőzően is küldtek figyelemeztetéseket az iskola fenntartójának.

„Fontos kiemelni, hogy az önkormányzati ingatlan első emeletén a használati megállapodás értelmében az iskola zavartalanul tudja folytatni a köznevelési tevékenységét, úgy ahogy azt a korábbiakban is tette, sőt, a földszinten az önkormányzat továbbra is biztosítja három mellékhelyiség használatát annak érdekében, hogy az iskola a minimális közegészségügyi előírásoknak meg tudjon felelni” – írták közleményükben.

Ezen felül Márki-Zay Péter polgármester a pénteki megbeszélésen, melyen Gilicze Judittal, a református intézmény vezetőjével ült egy asztalhoz, felajánlotta neki a közelben lévő BFMK-hoz tartozó táncterem iskolások általi használatát annak kapacitásától függően, illetve arra is javaslatot tett, hogy raktározási célra további önkormányzati ingatlanokat bocsáthat rendelkezésre.

Azt írják, azért téves az egyházközség azon okfejtése, hogy a közüzemi díjakról szóló megállapodás megváltoztatása jogszerűen módosíthatja egyúttal az ingatlan használati megállapodását is, mivel a szerződő felek eltérőek voltak a két esetben, és a módosult megállapodás sem arra irányult, hogy bármilyen jogalapot teremtsenek az egyházközség vagy az iskola számára a földszinti helyiségek használatára, hiszen ehhez a közgyűlés jóváhagyása kellene. Azt egyébként csak március 31-ig engedélyezte az önkormányzat egy szóban történő megegyezéssel.

Még csütörtökön számoltunk be a Hódmezővásárhely-Ótemplomi Református Egyházközség közleményéről, mely szerint mély megdöbbenéssel fogadták, hogy a vásárhelyi önkormányzat egy nappal a tanévkezdés előtt „önkényesen, nem jogszerű magatartással és mindenfajta előzetes bejelentés nélkül” zárat cserélt a Szőnyi Benjámin Református Általános Iskola telephelyeként működő Petőfi u. 6. szám alatti iskolaépület földszinti, az iskola által használt termeinél.

A szervezet szerint a hódmezővásárhelyi önkormányzat ezzel akadályozta a szeptember 1-i tanévkezdést, valamint elzárta taneszközeitől az iskolát. A közleményben kiemelték azt is, hogy szerződés szerint jogosan használták a földszinti termeket, de ezen túl az is rögzítve volt, hogy az önkormányzat kizárólag akkor mondhatja fel a szerződést, ha az egyházközség nem köznevelési feladatot lát el vagy nem teljesíti a kötelezettségeit. Közleményüket azzal zárták, hogy a súlyosan ellehetetlenítő magatartás miatt azonnali jogorvoslattal fordulnak az illetékes szervek felé.

Fotó: Márki-Zay Péter / Facebook