Jogorvoslathoz folyamodik az Ótemplomi Református Egyházközség Márki-Zay Péterék iskolafoglalása miatt

A Hódmezővásárhely-Ótemplomi Református Egyházközség mély megdöbbenéssel áll az előtt, hogy a vásárhelyi önkormányzat egy nappal a tanévkezdés előtt önkényesen, nem jogszerű magatartással és mindenfajta előzetes bejelentés nélkül zárat cserélt a Szőnyi Benjámin Református Általános Iskola telephelyeként működő Petőfi u. 6. szám alatti iskolaépület földszinti, az iskola által használt termein – tájékoztatta a sajtót az Egyházközség.

A szervezet szerint a hódmezővásárhelyi önkormányzat ezzel akadályozza a szeptember 1-i tanévkezdést, valamint elzárja taneszközeitől az iskolát. A közleményben kiemelik azt is, hogy az egyházközség és az önkormányzat között fennálló szerződés szerint jogosan használták a földszinti termeket, de a dokumentum ezen túl azt is rögzíti, hogy az önkormányzat kizárólag akkor mondhatja fel a szerződést, ha az Egyházközség nem köznevelési feladatot lát el vagy nem teljesíti a kötelezettségeit. Közleményüket azzal zárják, hogy az Ótemplomi Református Egyházközség a súlyosan ellehetetlenítő magatartás miatt azonnali jogorvoslattal fordul az illetékes szervek felé.

A botrány azután robbant ki, hogy vásárhelyi önkormányzat lecserélte a zárakat a Szőnyi Benjámin Református Általános iskolában, miután a Hódmezővásárhely-Ótemplomi Református Egyházközség megkapott több termet is az épületben. Ezt egy törvénymódosítás tette lehetővé miszerint, minden olyan önkormányzati épületet ingyen vehet át az egyház, ahol oktatási tevékenységet folytat valamilyen szervezetük.