A megyében is találtak nyugat-nílusi lázzal fertőzötteket, óvatosságra int a népegészségügyi központ

Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) szerint a héten diagnosztizált esetekkel együtt hazánkban már tizenötre emelkedett a nyugat-nílusi lázzal megbetegedettek száma – derül ki az MTI számára küldött közleményükből. A több mint egy tucat beteg túlnyomóan hatvan év feletti személy, akiknél leginkább idegrendszeri tünetek lépnek fel, ha elkapják a vírust. A fővároson kívül Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Fejér, Hajdú-Bihar, Pest, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Tolna vármegyéből jelentettek megbetegedéseket.

A központ tájékoztatása szerint szezonális betegségről van szó, minden évben júniustól augusztusig a szúnyogok terjesztik, és bár a fertőzöttek nagyrésze tünetmentes marad, mégis érdemes védekezni a szúnyogok ellen a népegészségügy felhívása szerint. Külön kiemelték azt is, hogy bár az ázsiai tigrisszúnyog is képes terjeszteni a nyugat-nílusi lázat, mégis elsődleges terjesztői leginkább a Magyarországon honos szúnyogok.

Az NNGYK a láz terjedése miatt arra kéri a lakosságot, hogy védekezzenek a szúnyogcsípések ellen. Viseljenek hosszú szárú, hosszú ujjú ruhát, hogy csökkentsék a csípésnek kitett bőrfelületet, a szabadban pedig használjanak bőrre kenhető, fújható rovarriasztó szereket, illetve szúnyogriasztó spirált vagy lámpaolajat. A zárt térben a legfontosabb rovarhálók felszerelése a nyílászárókra, ez biztos, hosszú távú és vegyszermentes megoldást jelent.