Megpróbált elmenekülni, de végül elkapták a rendőrök a 16 szírt szállító embercsempészt Mórahalomnál

Péntektől vasárnapig 1201 határsértővel szemben intézkedtek a rendőrök az országban, tájékoztatta az Országos Rendőr–főkapitányság hétfőn az MTI-t. A statisztika szerint pénteken 279, szombaton 543, vasárnap 379 jogellenesen az ország területén tartózkodó külföldit tartóztattak fel és kísértek át az ideiglenes biztonsági határzáron.

Az összesítés megemlékszik egy esetről, amikor is a rendőrök vasárnap 12 órakor 50 perckor Mórahalomnál ellenőrzés alá vonták egy magyar honosságú személygépkocsi vezetőjét, egy román férfit, valamint szintén román állampolgárságú társát. Ő a rendőri intézkedés megkezdése előtt megpróbált elmenekülni a helyszínről, azonban a rendőrök rövid időn belül elfogták. A járműben a sofőrön és társán kívül 16, magukat szír állampolgárnak valló illegális migráns utazott.

Hasonló történt szombaton Domaszék környékén 20 óra 20 perckor, akkor egy román honosságú személygépkocsit és román állampolgárságú vezetőjét ellenőrizték. A sofőr itt szintén menekülni próbált, de nem járt sikerrel. Az autóban, a sofőrön kívül, 9 fő külföldi utazott, akik közül 4 fő magát afgán, 3 fő magát bangladesi és 2 fő magát nepáli állampolgárnak vallotta.

Az elmúlt héten az ország területén 2646 határsértőt tartóztattak fel és kísértek vissza. A megelőző héten a feltartóztatottak száma 2717 volt. Emellett az elmúlt héten az ország belsejében elfogtak 12 határsértőt is, akikkel szemben idegenrendészeti eljárás indult. Embercsempészés miatt 18 gyanúsított ellen indult büntetőeljárás.