Egyszer csak megjelent Kisteleken egy tram-train: alvázmosáson járt Budapesten

Csütörtök délelőtt indultam volna Budapestre a Napfény InterCity-vel, viszont mivel nem értem volna el azt a járatot, amelyiket szerettem volna, Kisteleken utolérve próbáltam meg elkapni. A művelet nem sikerült, de lehet pont így kellett történnie.

Épp az egy óra múlva érkező budapesti vonatra szedelőzködtem volna az állomás padján, amikor a peronra menet, az épület takarásából egy szokatlan jármű jelent meg:

egy tram-train várta be a szemből érkező vonatomat a második vágányon.

A rajtam kívül még ott lévő három utas is fényképezte a jelenséget. A vasútvillamos megjelenése azért szokatlan ezen a vonalon, mert általában – ha nem a szegedi telephelyükön végzik azt el – Szentesre szoktak járni karbantartásra, a békéscsabai vonalon Hódmezővásárhely felé.

Megkérdeztük a vasúttársaságot is a különös jelenés okairól. A MÁV azt írta válaszában, hogy még július 24-én hétfőn este 9 órakor jött Hódmezővásárhelyről a 20:30-as járat, mely Rókus vasútállomás és a baktói elágazás között elgázolt egy őzet. Mint írták, késést nem okozott az esemény, de a jármű emiatt fertőtlenítő mosáson járt Budapesten, a MÁV istvántelki főműhelyében, s onnan tért vissza. Azért is érdekes ez, hiszen nemrég építettek Szegeden egy járműtelepet, ahol elméletileg az ilyen tisztítás is megoldható lenne.

Ismeretes, tavaly is mentek tram-trainek Budapestre még akkor, amikor az úgymond kígyózó mozgást próbálták megoldani a kerekek esztergálásával a budapesti Baross kocsiszínben, de korábban már a Vasúttöténeti Parkban is bemutatkoztak.

Fotó: Legény Dániel / Szegeder

Fotó: Legény Dániel / Szegeder