Nem vállalta az állam az újszentiváni iskola újraindítását, ezért az katolikus fenntartású lesz

A szegedi agglomerációban egymás után zártak be az iskolák másfél évtizeddel ezelőtt: 2007 szeptemberében Tiszasziget és Újszentiván vonta össze iskoláit, egy évre rá a kübekházit zárták be, majd néhány hónappal később a dóciban is utoljára írták a táblára, hogy „vakcáió”. Lehet, hogy azóta is ott van az évzáró írás.

Előbbi településen végül megszűnt az iskola, és sokáig nem is volt, most azonban a delmagyar.hu azt írja, 2024 szeptembertől újranyit. A katolikus iskola fenntartását a Szeged-Csanádi Egyházmegye vállalta, erről Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök levélben tájékoztatta a lakosságot.

„Az a település, ahol nincs templom és nincs iskola, az elveszíti településjellegét” – mondta az önkormányzati YouTube-csatornának Bodó Imre polgármester még május elején, hozzátéve, hogy ha csak az egyik is hiányzik, már féllábon van az adott község. Bodó szerint Újszentiván jó helyzetben van, mert az ide költöző családok miatt az átlagéletkor „beesett” negyven év alá.

Újszentivánon a polgármester szerint háromszáz iskoláskorú van, ami a település teljes népességének – kétezer főnek – nagyjából a 15%-a. Bodó szerint az, hogy alapítványi vagy egyházi fenntartású legyen az iskola, ott dőlt el, hogy előbbi lehetőségnek kérdéses a finanszírozása, és ennek nem szeretnék a gyerekeket kitenni. Keresték az államot is, de a tankerület nem vállalta az általános iskola újraindítását.