Az országban elsőként bővítette négy- és ötrétegű hőszigetelőüveg-gyártási kapacitását a CE Glass

Bővítette hőszigetelőüveg-gyártási kapacitását Szeged határában, szatymazi üzemében a CE Glass Zrt., a fejlesztésnek köszönhetően csökkent az egy termékre jutó energiafelhasználás és a selejtarány. A vállalat MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a 815 millió forintos beruházás költségeiből 400 millió forintot fedezett vissza nem térítendő európai uniós támogatás.

Az 1970-es, 1980-as évektől elterjedő hőszigetelt üvegszerkezetek a technológia fejlődésével két- vagy három-rétegűvé váltak, az egyes üvegrétegek között pedig rossz hőátadó-képességű argon- vagy kriptongáz növeli a rendszer hőgátló-képességét. A legújabb piaci igények és követelmények, illetve az ezeket követő építészeti technológiák a négy- és ötrétegű üvegszerkezetek irányába mutatnak, ezek a további üvegrétegeknek, illetve a köztük lévő légréseknek köszönhetően még kedvezőbb hatásfokot biztosítanak.

Ezek gyártását teszi lehetővé az országban elsőként a CE Glass Zrt.-nél megvalósult beruházás.

  • Egy új laminálógépet szereztek be, amely innovatív és energiatakarékos fűtési és konvekciós eljárással működik, és a korábbi négy-, hatórás sütési ciklusokat egy-két órára rövidíti. Az egy termékre jutó energiafelhasználás így 50 százalékkal is csökkenthető.
  • Üzembe állítottak egy vertikális CNC-megmunkáló központot is, amelynek alkalmazásával az üvegszerkezetek terhelése enyhül, így a feszültség okozta törés gyakorlatilag teljesen elkerülhető. Ezzel nemcsak a selejtarány 30–40 százalékos csökkenése érhető el, hanem az előállított termékek élettartama is jelentősen növekszik.
  • A projekt keretében bővítették a cég üzemterületét is.

Az új technológiával gyártott termékek felhasználhatók irodaházakban, szórakoztató létesítményekben is nagyméretű biztonsági üvegként, ezzel az épületek üzemeltetéséhez szükséges energia 30–40 százalékkal csökkenthető. Az üvegfelületek magasabb fényáteresztő képességének köszönhetően a villamosenergia-fogyasztás is jelentősen mérsékelhető.

Varga Gusztáv több mint százéves hagyomány folytatásaként 1989-ben nyitotta meg Szilánk néven képkeretező és üvegező műhelyét Szegeden. A vállalkozás az évek során nagykereskedelemmel, üvegfeldolgozással, szigetelőüveg előállítással és üvegipari gépek gyártásával bővítette tevékenységi körét, és kilépett a nemzetközi piacra. A tevékenységét CE Glass néven folytató vállalkozás új termelő és logisztikai központját Szeged határában, Szatymazon 2012-ben adták át.

A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a csoporthoz tartozó, 2021-ben 134 alkalmazottat foglalkoztató CE Glass Zrt. értékesítésből származó nettó árbevétele 7,546 milliárd forint volt, ami több mint 34 százalékkal haladta meg a 2020-ast. A vállalkozás forgalmának csaknem 40 százaléka származott exportból. A cég 2020-ban 969 millió, 2021-ben 1,519 milliárd forint adózott eredményt ért el.

Fotó: CE Glass Industries