Átkerült az SZTE fenntartásába a deszki tüdőszanatórium és a szentesi kórház is

A parlamenti 132 igen, 47 nem szavazattal és 11 tartózkodás mellett elfogadta az egyes egészségügyi, egészségbiztosítási és gyógyszerészeti tárgyú törvények módosítását, erről az MTI számolt be. Több más változtatás mellett az is szerepel benne, hogy néhány vidéki kórház fenntartót vált, erről a Szegeder is beszámolt már a hvg.hu értesülései alapján:

  • A Szegedi Tudományegyetemhez a deszki Csongrád-Csanád Megyei Mellkasi Betegségek Szakkórháza és a szentesi Csongrád-Csanád Megyei Dr. Bugyi István Kórház,
  • a debreceni egyetemhez a berettyóújfalui Gróf Tisza István Kórház kerül,
  • a pécsi egyetemet fenntartó alapítványhoz pedig a Komlói Egészségcentrum, a Mohácsi Kórház, a Szigetvári Kórház és a Siklósi Kórház és a Harkányi Termál Rehabilitációs Centrum kerül.

Még tavaly írtuk meg, hogy Szentesen és a környéken élő nők közössége már akkor attól tartott, hogy a Dr. Bugyi István Kórház szülészeti és nőgyógyászati osztályát 2023 januárjától orvoshiány miatt be fogják zárni, de hivatalos tájékoztatást nem kaptak. Először úgy volt, hogy idén január 1-től a fekvőbetegek ellátása az osztályon szünetel, a betegeket, illetve a kismamákat pedig Hódmezővásárhelyre, Szegedre és Kecskemétre irányítják át.

Március 22-én aztán megjelent Farkas Sándor országgyűlési képviselő Facebook-posztja, melyben azt az „örömhírt” jelentette be a miniszterhelyettes, hogy a szentesi kórház státusza megmaradhat azzal, hogy a SZTE klinikai központjához fog tartozni. Az átalakítás részleteit akkor nem árulta el, sem azt, hogy miként lesz így orvos, de ők valószínűleg Szegedről fognak majd ingázni a betegek helyett.