Elszaporodott patkányok miatt panaszkodnak vásárhelyi lakosok, az önkormányzat szerint nekik múlt hétig nem szóltak erről

Szombaton a Délmagyar írt arról először, hogy Hódmezővásárhelyen, a Szabadság téri játszótéren és környékén nagyon elszaporodtak a patkányok, erről egy videót is közzétettek. Több lakó is arról számolt be, hogy rendszeresen bejárnak a környező lépcsőházakba is. A Promenad24 ennél vehemensebb cikket írt erről, kiemelve, hogy az Márki-Zay Péter városa, és a lakók szerint a probléma több hónapja fennáll, állítólag rendszeresen jelzik is a városnak, mégsem történik semmi.

Csirák Dalma, az önkormányzat médiareferense viszont az országos sajtóérdeklődést követően a lapunknak megküldött közleményben azt írja, hogy az enyhe tél és a jelen időjárási körülmények különösen kedvezőek a rágcsálók és más kártevők elszaporodásának, ez minden településen igaz, Hódmezővásárhely sem kivétel. Az önkormányzati céghez nyilvántartásuk szerint az idei évben hasonló bejelentés

egészen múlt hétig nem érkezett,

a tavalyi bejelentésekre is minden alkalommal, ahogy az idén is, azonnal kértük a szerződött rágcsálóírtóink soron kívüli beavatkozását” – jegyezte meg azokra a vádakra, miszerint a lakosok folyamatosan jelezték a problémát, ám az önkormányzat nem tett semmit.

Továbbá arra hívta fel a figyelmet, hogy rágcsálóirtás és védekezés minden esetben az ingatlantulajdonosok feladata, a Szabadság téren mindösszesen két ingatlanban látja el ezt a feladatot az önkormányzati ingatlankezelő vállalat, melytől ismét kérték a sürgős beavatkozást. A város ezentúl szeretne egy nagyobb lomtalanítási akciót is hirdetni, mivel a pincékben sok szemét halmozódott fel, ami szintén nem kedvez a helyzetnek.

A sajtóreferens azt mondta a közlemény szerint, hogy a közterületekre leszerződött rágcsálóirtó partnerük márciusban irtott legutóbb, de a múlt heti bejelentést követően az érintett területeken a házak mellett – játszóterek a sajtóban megjelentekkel szemben közvetlenül nem érintettek – azonnali intézkedéseket tettek, vagyis lezárták a területeket, csapdákat és irtószert helyeztek ki.

Elárulta, ezen a héten lakossági fórumot is szerveznek a Szabadság téren, hogy a lakosokat minél hatékonyabban tájékoztassák, illetve tisztítószert is adjanak azoknak a lakóközösségeknek, akik vállalják, hogy kitakarítják lépcsőházukat. Azt állítja, az önkormányzat a kötelező évi két alkalom helyett háromhavonta végez Hódmezővásárhely teljes területén rágcsálóirtást.