Lefújták az első vásárhelyi LMBTQ-bulit, a szervezők szerint a város erre még nem áll készen

Zártkörű LMBTQ-bulit szerettek volna rendezni az egyik hódmezővásárhelyi szórakozóhelyen, ami kisebb felháborodást váltott ki a városban. Az esemény ellen a Mi Hazánk helyi szervezete is tiltakozott, az önkormányzatot vádolták azzal, hogy teret enged az LMBTQ-lobbinak. A bulit végül lemondták, a főszervező szerint Vásárhely egyelőre nem alkalmas egy ilyen esemény elfogadására.

A Szexy szombat party névre keresztelt bulit még március elején hirdették meg szegedi szervezők a hódmezővásárhelyi Colosseum Club nevű szórakozóhelyre. A nyitást este tízre tervezték, két dj-t is hívtak, akik a „múlt és a jelen legjobb LMBTQ zenéit” nyomták volna. A hajnali órákra a fellépőket is leszervezték. Úgy volt, hogy 1-kor egy Nina Von Chains nevű transznemű előadó lép majd színpadra a Lilike és Lauryn nevű formációval együtt egy „Travi show” keretében, majd negyed háromkor egy „Szexy pasik show” kezdődik, amit Kasza Roland énekes és „három szexi pasi” szolgáltat.

A városban eddig nemigen rendeztek hasonló rendezvényt, erre is csak LMBTQ-embereket és azok barátait várták, kikötötték, hogy a buliról képeket készíteni tilos, csak szelfizni szabad és a fellépőket fotózni. A Facebook-esemény leírásában viszont azt ígérték, hogy a buli még a főtéren is hallatszódni fog.

A gyerekektől a szivárványt már elvették

A helyi kormányközeli sajtó „aggódó szülők olvasói jelzései nyomán” írt a március 11-ére eseményről, majd a városvezetéssel is kapcsolatba hozták azt, mivel a szórakozóhely frissen felújított 120 éves épületét – ahol korábban Úri Kaszinó működött – Márki-Zay Péter önkormányzata tavaly májusban adta bérbe két szegedi fiatalnak. Később a Mi Hazánk helyi szervezete is tiltakozott a rendezvény ellen.

A párt sajtótájékoztatót tartott a szórakozóhely bejáratánál a buli előtti napon, kiállva a „vásárhelyi fiatalok LMBTQ érzékenyítése ellen”. Baranyi László vármegyei elnök szerint „Márki-Zay Péter behódolt az LMBTQ-lobbinak”, és azt mondta, „az LMBTQ-felforgatók a gyerekektől a szivárványt már elvették, a gyerekeink jövőjét nem hagyjuk ellopni!” Balog Norbert helyi elnök is megszólalt, szerinte a városvezetés „behódolt annak a felforgató viselkedésformának, amit az LMBTQ fennhangon hirdet”. Egyhangúlag jelentették ki, hogy minden törvényes eszközzel akadályozni fogják az ilyen jellegű tevékenységeket a településen.

A Colosseum Club

Fotó: Halmai Dávid / Szegeder

Szerintük Hódmezővásárhely egy konzervatív, polgári város, ahol nincs helye az ilyesféle rendezvényeknek. Példának felhozták Pécset, ahol miután LMBTQ-jellegű bulikat szerveztek, „egy kisebb Pride is megvalósult”.

Csak bulizni szerettünk volna egy jót

A tiltakozásnak meg is lett az eredménye: a szombati napra tervezett bulit pénteken lefújták. A helyi jobboldali sajtó szerint a vásárhelyi lakosság határozott kiállása mentette meg a város ifjúságát az LMBTQ-lobbi érzékenyítésétől, de a városvezetés a jövőben majd ismét megpróbálkozik a „kultúraváltással”, viszont bíznak abban, hogy a konzervatív lakosság ezt akkor is meg fogja minden eszközzel akadályozni.

Az esemény ötletgazdája és főszervezője, egy Bence becenéven ismert szegedi srác ezt máshogy látja, és erről mesélt a Szegedernek. Rendszeresen rendez a megyeszékhelyen hasonló jellegű partikat, és most sem a Mi Hazánk tiltakozása miatt fújták le a vásárhelyi bulit, hanem azért, mert egyáltalán nyilvánosságra került.

„Nem akarunk részt venni a politikai játszmákban, mi csak bulizni szerettünk volna egy jót, de amikor az első cikk megjelent róla, azonnal lefújtuk.” Az egész véletlenül derült ki, mivel ők ezt zártkörű eseménynek tervezték, azonban az egyik meghívott fellépő posztolt a programról a Facebookon, onnantól pedig már nem volt titok.

Nem szólnak bele, ki milyen bulit tart

„Semmiféle vetkőzős, szexiskedő dolog nem lett volna, csak néhány táncos és transznemű fellépők”. Arra a kérdésre, hogy terveznek-e a jövőben ismét hasonló bulit rendezni, Bence azt válaszolta, hogy nem tartja kizártnak, de a Colosseumban biztosan nem próbálkoznak még egyszer. „Az a helyzet, hogy Szegeddel ellentétben

Vásárhelyen nincs kiépült és összetartó LMBTQ-közösség, és itt jóval kevésbé toleránsak az emberek.”

A tiltakozással kapcsolatban kerestük a Mi Hazánk vármegyei elnökét, aki a Szegedernek aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy „Hódmezővásárhely életét is kezdi veszélyeztetni a nyugat rothadó látásmódja”. A politikus szerint a toleranciát hirdető LMBTQ-szervezetek egyáltalán nem elfogadóak, a partira a belépést is csak zárt körben, face controllal engedélyezték volna. „Belépés csak ők és barátaik számára lehetséges, bár normálisan gondolkodó ember, be sem tenné a lábát egy olyan helyre, ahol a gusztustalanság, erkölcstelenség, a liberális meleg szeretet az elvárt viselkedés” – fejtette ki a Mi Hazánk politikusa, aki hozzátette, hogy a pártjuk öreg és boldog nagyszülőket szeretne látni, akiket az unokáik tisztelnek, és nem férkőzik be az LMBTQ-propaganda a mindennapokba. A Mi Hazánk hódmezővásárhelyi elnökét is megkerestük, őt azonban nem értük el.

A buli miatt az önkormányzatnál is érdeklődtünk, a városháza sajtóreferensétől annyit tudtunk meg, hogy bár az épület a városé, nem ők a fenntartók, így az oda szervezett eseményekre nincsen ráhatásuk. A szórakozóhely üzemeltetői azzal hárították el a kérdéseinket, hogy ők nem szólnak bele abba, hogy ott ki milyen bulikat tart, csak a kulcsot adják oda és veszik vissza. Annyit azért elárultak, hogy nem igazán örültek a tematikus party ötletének, mert érzékelik, hogy a város nem igazán befogadó az ilyen dolgok felé.

A Szegeder együttműködik a Telexszel, hogy az olvasók Budapesten és egész Magyarországon értesüljenek a legfontosabb és legérdekesebb szegedi és környékbeli témákról és történésekről. Ez a cikk ezen együttműködés keretén belül jelenik meg a Telexen is. Ha szeretnéd, hogy még több sztorit tudjunk feldolgozni és az ország elé tárni, támogasd a Szegedert! Az eddig a Telexen megjelent cikkeink ide kattintva érhetők el.