Első fokon tizennégy évre ítélték az alvó ismerőseit megölni próbáló tótkomlósi férfit

Tizennégy év fegyházbüntetéssel sújtotta a Szegedi Törvényszék hétfőn azt a férfit, aki alvó ismerősei – korábbi élettársa rokonai, köztük egy gyermek – életére tört 2021 elején a Csongrád-Csanád vármegyei Apátfalván. Az ítélet nem jogerős.

Az MTI azt írja, a 37 éves tótkomlósi férfit több ember, részben 14. életévét be nem töltött, részben védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés kísérletében és magánlaksértés bűntettében mondta ki bűnösnek a bíróság, mely döntése alapján a férfi nem bocsátható feltételes szabadságra.

A korábban többször büntetett, saját bevallása szerint húsz évig aktívan kábítószert fogyasztó férfi több alkalommal bántalmazta, illetve megfenyegette korábbi élettársát, emiatt távoltartást is elrendeltek vele szemben. A vádlottat ebben az ügyben zaklatás és más bűncselekmények miatt két és fél év börtönbüntetéssel sújtották.

A nő ezért anyaotthonba költözött, amiről nem tájékoztatta a vádlottat, ezért a férfi 2021. január 20-án este miután nyugtatókat és alkoholt fogyasztott megjelent a nő rokonainak apátfalvi otthonában, és kérte, hogy ott maradhasson éjszakára. Ennek a kérésnek a sértettek nem tettek eleget, a bejárati kaput becsukták, lelakatolták és a kutyát is elengedték.

A vádlott férfi miután többször hívta telefonon korábbi élettársa fivérét röviddel éjfél előtt visszatért az épülethez, bemászott az udvarra és bement a házba. Az ingatlanban a nő testvére, annak élettársa és közös gyermekük egy ágyban aludt. A férfi megölöm a fiadat, meghaltok felkiáltással hozzájuk lépett és egy a házban magához vett konyhakéssel az alvó gyermek felé szúrt.

A gyermek édesapjának a szúrást sikerült kezével fölfognia, míg a gyermeket az édesanyja kirántotta az ágyból. A vádlott ezután többször a szakértői vélemény szerint legalább ötször megszúrta az édesapát, aki életveszélyes sérüléseket szenvedett. A szúrások a férfi mellkasát, hasát, végtagjait érték, megsérült a mája, eltörött az egyik bordája; légmell alakult ki nála, életét csak a rokonai nyújtotta elsősegély és az elvégzett műtétek mentették meg. Az egyik szúrás olyan erejű volt, hogy majdnem leszakította a sértett karját.

Végül az édesanya kiabálására a másik szobában alvó egyik hozzátartozó felébredt, és bár a vádlott őt is meg akarta szúrni sikerült megfékeznie a férfit, aki elmenekült a házból. A bíróság előtt a férfi elismerte, hogy megszúrta korábbi élettársa fivérét, azt azonban következetesen tagadta, hogy a gyereket is meg akarta ölni. Az ügyészség súlyosítás, a vádlott és védője enyhítés érdekében jelentett be fellebbezést.