Az ügyészség súlyosbításért fellebbezett a mórahalmi makettpark ügyében

A mórahalmi makettpark ügyében súlyosbításért fellebbezett a főügyészség, mivel szerintük a kiszabott büntetések aránytalanul enyhék. A súlyosbítás valamennyi vádlott esetében végrehajtandó szabadságvesztést jelentene az eddig kiszabott felfüggesztett büntetés helyett, mely ítéletet első fokon hozott meg március 22-én a Szegedi Törvényszék.

A mórhalmi makettparkkal kapcsolatban elkövetett költségvetési csalás még 2010 és 2014 között zajlott le. A vádlottak egy történelmi Magyarország műemlékeit ábrázoló makettparkot szerettek volna létrehozni 1:25-ös méretarányban. Pályázatot nyújtottak be és 2010 októberében meg is kötötték a támogatási szerződést, akkor a Dél-Alföldön indult turisztikai beruházások közül ez a projekt kapta a legmagasabb támogatást, összköltsége 648 millió forint volt, amelyből 550 millió forint volt nem visszatérítendő uniós és haza forrás.

A vádlottak által befolyásolt cégekkel és gazdasági társaságokkal végeztették el a kivitelezői és ellenőrzési munkákat, de már az elején finanszírozási gondokkal küzdöttek, emiatt fizetési kérelmeket nyújtottak. A pénzügyi gondok miatt elhatározták, hogy ezekben a fizetési kérelmekben még nem elkészült maketteket jelentenek majd készre. A fizetési kérelmek segítségével 2014 júniusáig a vádlottak több mint 512 millió forint előleget kaptak.

Az elkövetők 2014. március 31-én a projektet készre jelentették, miközben a park alkalmatlan volt a látogatók fogadására, több makett sérült volt, illetve ellenőrzéskor nem volt a helyszínen. A csalás miatt a céget a kifizetett összeg visszafizetésére kötelezték, de a 436 millió forintból végrehajtási eljárás során csupán alig 50 millió forint térült meg.