Algyő idén elkölt 70 milliót, hogy 20,5 milliót spóroljanak jövőre

Az algyői képviselő-testület legutóbbi ülésén úgy döntött, hogy fejlesztik a nagyközség közvilágítási rendszerét. Ennek eredményeképp hetven millió forintot költenek el azért, hogy 20,5 milliót spóroljanak. Első körben a legnagyobb fogyasztású lámpatesteket cserélik le, írja a Délmagyar.

Az előterjesztést összeállító Ludányi Attila üzemeltetési referens kifejtette, mivel az elektromos energia ára hullámzó tendenciát mutat, így nem lehet tudni, hogy néhány év múlva mennyi pénzért tudja az önkormányzat beszerezni a működéshez szükséges elektromos energiát, ezért olyan megoldást célszerű keresni, amellyel az elfogyasztott energia mennyiségét csökkentik.

Az önkormányzat felkérésére az MVM Lumen Kft. állított össze egy fejlesztési javaslatot, melyet az ülésen terjesztett a képviselők elé. Több lehetőség ismertetése után Molnár Áron polgármester úgy döntött, hogy azt az ajánlatot fogadja el, mely 354 darab nagynyomású nátrium lámpatest korszerűsítését tartalmazza, erre 70 milliós árajánlatot kapott Algyő.

Úgy véli, hogy ezt bírja ki a község idei költségvetése, és később a források függvényében lehet majd folytatni a modernizációt. A képviselők elfogadták a településvezető érvelését, így 70 millió forintot különítettek el erre a célra. A fejlesztéssel a jelenlegi árak mellett éves szinten 20,5 milliót spórolnak, tehát három és fél év alatt megtérül a beruházás.

Algyőnek idén 66 millió forintot kell fizetnie a közvilágításért, miután a tavalyihoz képest háromszoros áron tudják vásárolni az villamos energiát, így már az elmúlt évben is elgondolkodtak azon, hogy miként tudnának spórolni.