Kevésbé terheli a szennyvíztisztítót a 300 millióból fejlesztett mórahalmi szennyvízcsatorna-hálózat

Uniós támogatással, csaknem 300 millió forintos beruházással korszerűsítették a mórahalmi csatornahálózatot, a fejlesztésnek köszönhetően csökken a szennyvíztisztító-telep terhelése, erről tájékoztatta az önkormányzat az MTI-t.

A közlemény szerint az élővizek és a felszín alatti vízkészlet tisztaságát megóvó beruházás költségeiből 204,8 millió forintot fedezett uniós és hazai támogatás, 87,8 millió forintot pedig a Csongrád-Csanád vármegyei kisváros önkormányzata teremtett elő. A fejlesztés előkészítéseként az önkormányzat az Alföldvíz Regionális Víziközmű-szolgáltató Zrt.-vel együttműködve elvégezte a szennyvízhálózat állapotfelmérését. Megállapították, hogy hat utcában szükséges hálózat-rekonstrukció.

A beruházás kivitelezője – a mórahalmi székhelyű RMB-Transz Kft. – mintegy 2,5 kilométer hosszan végezte el a vezetékek felújítását. A fejlesztésnek köszönhetően sikerült megszüntetni a talajvíz és esővíz beszivárgását. Az idegenvíz kizárásával megfelelő szintre csökkent ezen utcákból a városi szennyvíztisztító-telepre érkező terhelés a közleményben foglaltak alapján.