Korszerűsítették Mórahalom csapadékvíz-elvezető rendszerét, hogy a lehulló esőből minél többet tartsanak vissza

Meglévő csatornák rekonstrukciójával és újak építésével korszerűsítették Mórahalom csapadékvíz-elvezető rendszerét, ezzel jelentősen javítva a város belvízvédelmét, a beruházás több mint 574 millió forintból, uniós támogatással valósult meg, erről tájékoztatta az önkormányzat az MTI-t.

A közlemény szerint a Csongrád-Csanád vármegyei kisvárosban a tervezés során nemcsak a település épített és természeti értékeinek megóvása volt fontos szempont, hanem az is, hogy a lehulló csapadékból minél több vizet tartsanak vissza a kiépülő hálózatban, elősegítve a helyben történő elszikkasztást, ezzel is mérsékelve az aszály hatásait. Az öt városrészben megvalósított fejlesztés kivitelezője a Móra-Kő Betonelem-gyártó Start Szociális Szövetkezet volt.

Hat utcában a rekonstrukciós munkálatok során 2,4 kilométeren szikkasztólyukas burkolattal ellátott, nyíltszelvényű csatorna épült. Öt utcában pedig 2,8 kilométeres új hálózat készült. Több mint másfél kilométeren szintén szikkasztólyukas burkolattal ellátott, nyíltszelvényű csatornahálózatot alakítottak ki a folyamatosan fejlődő Kissori úti lakónegyedben.

A Szegedi út mindkét oldalán megépült a nyílt, illetve zárt csatorna, valamint egy szivattyús átemelő. Egy záportározót is kialakítottak, amely a Szegedi úti és István király úti gyűjtőcsatornát, valamint a település déli városrésze csapadékvizének döntő többségét elszállító Belsőségi-csatornát is tehermentesíti. Megépült továbbá egy földmedrű, nyíltszelvényű, 560 méter hosszú új csatorna az egykori szegedi gazdasági vasút nyomvonala mentén, egészen a Madarásztó-Vereskereszt-főcsatornáig, ehhez átereszek is tartoznak.