A japán nagykövetet látta vendégül Márki-Zay Péter Hódmezővásárhelyen

Hódmezővásárhelyre látogatott Otaka Masato japán nagykövet Shinoda Chifuyu másodtitkárral, a japán nagykövetség gazdasági ügyekkel foglalkozó osztályvezetővel és Saito Takumi, a politikai és általános ügyekkel foglalkozó nagykövetségi osztály munkatársával, akiket Márki-Zay Péter polgármester és Berényi Károly alpolgármester fogadott. Az erről beszámoló Hódpress azt írja, a nagykövet meglepően tájékozott volt, a Hódstock zenei fesztiválról is hallott már.

A portál beszámolója alapján a japán delegációnak tetszett a városháza épülete (még szelfiztek is az aulában), a díszterem és értékelték a polgármesteri szoba és a díszterem közötti, a hivatalban csak kistárgyaló néven ismert tárgyalóteremben a portrésorozatot, amely a valaha volt polgármesterek arcképeit sorakoztatja fel a kronológia szerint.

A japán delegációval számos témát körüljártak, a gyorshírszolgálat posztja szerint a vásárhelyi diákokk japán csere-programja és kulturális együttműködés is felmerült. A városvezetés arról is beszélt, hogy miért érdemes Hódmezővásárhelyre mennie a japán befektetőknek, például Szegeden a biológia területén, helyileg pedig a mezőgazdaság, vagy textilipar. A polgármester mesélt a tram-trainről, mely összekapcsolja Szegeddel a települést. Politikáról is szó esett, a japán nagykövet kiemelten érdeklődött az önkormányzatiság és Hódmezővásárhely helyzetéről.

Fotó: Hódmezővásárhely gyorshírszolgálat

Nemrég járt Szegeden is Otaka Masato japán nagykövet, őt Binszki József alpolgármester fogadta a városházánA várospolitikai alpolgármester a díszteremben mesélt a város múltjáról Masatonak, akit nagyon érdekelt a szecessziós építészet, valamint Erzsébet királyné festménye. A találkozó hivatalos részében már gazdasági témákról egyeztettek. Otaka Masato a sajtótájékoztatóján elmondottak szerint azon lesz, hogy rajta keresztül minél több japán cég érkezzen Szegedre, ami szerinte „egy gyönyörű, magával ragadó város”.