Szentesen a nádas, Kisteleknél a száraz aljnövényzet lángolt a hétvégén

Még a múlt héten írtuk meg az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön közölt agrometeorológiai elemzése alapján, hogy tovább szárad a talaj felső rétege, visszahúzódik a belvíz. A talajok mélyebb rétegei sem telítettek viszont Sopronban és Szeged környékén, továbbá megnő a szárazfű-tüzek kockázata.

A katasztrófavédelem hétvégi beszámolója szerint ez be is igazolódott: két hektáron lángolt a száraz aljnövényzet vasárnap kora délután Kistelek külterületén, ahol a kisteleki és a kiskunmajsai hivatásos, valamint a kisteleki önkéntes egységek közös erővel fojtották el a lángokat, senki sem sérült meg. 

Ezen felül szintén vasárnap kilencszáz négyzetméteren lángolt a nádas Szentesnél. A város hivatásos egységei fékezték meg a lángokat, a gyors beavatkozásnak köszönhetően a tűz nem okozott komoly károkat a környezetben. Arra nem tér ki a közlemény, hogy ezekben az alapvetően téli, tavaszi hónapokban szándékos gyújtogatásról lehet-e szó.

Szegeden viszont szombaton volt egy esemény a Csanádi utcában, ahol tűzhelyen felejtett étel miatt füsttel telítődött egy lakás. Itt egy ember megsérült, a katasztrófavédelem szegedi hivatásos egysége pedig átszellőztette a helyiségeket, majd visszahűtötték az izzó edényzetet.