Közel 50 év után megszűnik Makó ikonikus ABC-je

Nem tudnám megszámolni, hányszor kértem buszjegyet az újszegedi sportcsarnoknál „Makó, ABC”-ig, amikor nagymamámékhoz mentem ki gyerekként. Már se nagymamám, se gyerekkorom, de úgy tűnik, a Szegedi úti ABC is bezár közel ötven év után. Ezt a boltosok jelentették be a Facebookon pénteken, nemsokkal nyitás után.

Sose jártunk, de amikor mégis, akkor szerettem ezt a boltot, mert olyan érzés volt eltévedni a furán elrendezett polcok és sorok között, mintha az ember tényleg a hetvenes évekből próbálna kijutni valahogy két Sport szelettel. Évek óta nem jártam itt, talán már nem is olyan, mint régen volt, de most nem ez a lényeg.

„Sajnálattal értesítjük Önöket, hogy a város ikonikus 100-as ABC-je 49 év 8 hónap folyamatos üzemelés után 2023. február 22-én nem nyit ki többé, a gazdasági helyzet és a szűkülő piaci környezet miatt. Utolsó nyitvatartási napunk február 21 kedd. Köszönjük eddigi hűségüket!” – szól az elköszönés, amit Kriszti, Franciska, Marika, Márti, Zsuzsa, Gyöngyi, Kriszta, Ági és Ica írtak alá.

Az üzlet 1973. július 14-én nyitott meg, a Csongrád Megyei Hírlap is cikkezett az eseményről. A „Maros menti ÁFÉSZ Szegedi utcai új ABC-áruház” az „impozáns” jelzőt kapta a lap újságírójától, és együtt adták át a szövegkezeti lakóházzal, aminek aljában van, volt. Az ÁFÉSZ egyébként Általános Fogyasztási és Értékesítési Szövetkezetet takar.

„Ez az ABC-áruház 720 négyzetométer alapterületével a város legnagyobb alapterületű üzlete, korszerű a berendezése, hűtőkamrákkal, mélyhűtőkkel és hűtővitrinekkel is ellátták. Az üzlet dolgozói valamennyien 30 éven aluliak. Ez a fiatal kereskedőgárda több mint 5 milliós költséggel létrehozott üzletben áll a vásárlók rendelkezésére, melyben az árukészlet értéke: 1 millió 600 ezer forint.”

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder