Jogszerűtlennek ítélte a bíróság az ingyenes vásárhelyi buszjáratok üzemeltetésére kiírt pályázatot

A Hódmezővásárhelyi Járásbíróság meghozta az elsőfokú ítéletét, mely szerint vásárhely önkormányzata megsértette a közúti és vasúti személyszállítási közszolgáltatással kapsolatos magyar és európai uniós törvényeket abban az ajánlattételi felhívásban, amelynek eredményeképp 2021-től a menetrend szerinti autóbuszos személyszállítással Jovány Gyulát bízták meg. A Rádió7 cikke szerint a pert a pályázati kiírásban résztvevő rivális cég, a VIP Travel Kft. indította az önkormányzat ellen.

Az ítélet indoklásában számos jogszabálysértésre és szabálytalanságra hívta fel a figyelmet a vásárhelyi bíróság. Az önkormányzat nem megfelelően zárta le a jelenleg is szolgáltató Volánbusszal lévő együttműködését, emellett az új pályázat kiírása is jogsértő volt.

Az ajánlattételi eljárás lezárása előtt napokban már kiderült, hogy ki lesz a nyertes, így az ennél később pályázóknak vélhetően esélyük sem volt a versenyben, de alapvetően a kiírás is számos ponton hiányos volt. A vásárhelyi bíróság szintén jogszabályellenesnek vélte, hogy a pályázat kiírásában szereplő személy a győztes cég vezető tisztségviselője.

A Jovány Busz Kft. megbízása miatt nem most először büntették meg Hódmezővásárhelyt: a Közbeszerzési Döntőbizottság 32 millió forintos rekordbírsággal sújtotta az önkormányzatot, mivel a tömegközlekedés átszervezése többszörösen is törvénysértőnek minősült.