600 millió forint hiányzik a vásárhelyi költségvetésből, Márki-Zay Péter Lázár János segítségét kéri

18,216 milliárd forintos összeggel fogadták el a hódmezővásárhelyi önkormányzat idei költségvetését a közgyűlés csütörtöki ülésén. A rendeletet tíz képviselő támogatta, a Fidesz-KDNP képviselői nemmel szavaztak.

Az MTI helyszíni tudósítója szerint Márki-Zay Péter polgármester beszédében kitért arra, hogy a megyei jogú városok közül egyedül Hódmezővásárhely nem kapott rezsitámogatást, ezért a kiegyensúlyozott működési érdekében 600 millió forint állami támogatást terveztek be. A közgyűlés a támogatás érdekében a térség országgyűlési képviselője, Lázár János építési és közlekedési miniszter segítségét kérte.

Erre az évre a tervezett beruházások között szerepel

  • a Tóth malom utca hiányzó szakaszának megépítése és egy játszóház kialakítása.
  • Várhatóan tavaszra befejeződik 118 szociális bérlakás energetikai korszerűsítése is.
  • Folytatódik a városháza északi homlokzatának és tornyának felújítása, az épület új díszkivilágítást is fog kapni a tervek szerint.
  • Függőben van azonban a szennyvíztisztító-telep korszerűsítése, melyre az önkormányzat évekkel ezelőtt uniós támogatást is nyert, de a tavalyi közbeszerzésen a legalacsonyabb ajánlat is két és félszerese volt a rendelkezésre álló forrásnak.
  • Az önkormányzat három iskolaépület energetikai korszerűsítését is tervezi, viszont ezeknél a fejlesztéseknél is eredménytelenek voltak a közbeszerzési eljárások.

Cseri Tamás, Fidesz-KDNP-s helyi képviselő fiktívnek nevezte a költségvetés tervezetét, mivel szerinte az olyan bevétellel is számol, melyeknek semmilyen jogi hátterük nincs, illetve olyan beruházások is szerepelnek rajta, melyek már évek óta nem valósulnak meg.

Rosta Tibor / MTI

Az év elejétől földadót is kivetett az önkormányzat a 4 hektárnál nagyobb mezőgazdasági területek tulajdonosaira, melyből 80 millió forintot várnak. Az új adónemmel kapcsolatban Benkő Zsolt, Fidesz-KDNP-s képviselő kifogásolta, hogy az önkormányzat csupán négy nappal a határidő letelte előtt tette közzé a bevallásra vonatkozó információkat. Benkő szerint jónéhány olyan beruházást terveztek az idei évre, mely halasztható.

A többség által megszavazott rendelet szerint az önkormányzat működési költségekhez kapott állami támogatása 3,088 milliárd forintra emelkedett. Az adóerő-képesség alapján megállapított

szolidaritási hozzájárulás azonban az előzői évi duplájára, azaz 288 millió forintra nőtt.

Az önkormányzat helyiadó-bevételei a tervek szerint több mint 15 százalékkal nőnek, mely így összesen 3,677 milliárd forint. 2023-ban az önkormányzat a 2022-esnél 400 millió forinttal magasabb, 2,5 milliárd forintos helyi iparűzési adóra számít. Az önkormányzat segélyekre 127,5 millió forintot fordít, általános tartalékként 69 millió, céltartalékként 78 millió forintot különítettek el.