440 millió forintból fejleszt az algyői ruhaújrahasznosító üzem, ahonnan Afrikába, Pakisztánba és Indiába is szállítanak

Csaknem 440 millió forintból fejleszti gyártókapacitását a használt ruhák kezelésével és újrahasznosításával foglalkozó Texval Kft. Algyőn a társaság MTI-hez eljuttatott közleménye szerint.

A vállalat a fejlesztéshez a Széchenyi Terv Plusz programban 307,87 millió forint feltételesen vissza nem térítendő támogatást kapott. A társaság olyan gépet készíttet, amely alkalmas a használt ruhák válogatására, ezzel meggyorsítva a termelést. A közlemény szerint a technológiával növekedni fog a cég gyártókapacitása, ami munkahelyek létrehozását, további foglalkoztatást és nagyobb árbevételt fog eredményezni.

Az algyői vállalat 2012-ben alakult. A weboldalukon azt írják, a társaság használt ruhák kezelésével és újrahasznosításával foglalkozik, aktívan hozzájárulva ezzel a hatékony környezetvédelemhez. A Texval Kft.-hez a használt ruhák Nyugat-Európából érkeznek és elsősorban Afrikába, Pakisztánba és Indiába exportálják a már átválogatott ruhatermékeket.

A támogatott projekt részét képezi a gépbeszerzés mellett egy napelemes rendszer telepítése is, amellyel a vállalat karbonlábnyomát csökkentené, illetve egy képzés is, amellyel a társaság fejlesztené a csapatát. A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a cég 2021-es nettó árbevétele 3,23 milliárd forint volt, egy évvel korábban pedig ez 2,16 milliárd forintot tett ki, 2021-ben 617 millió forint, míg 2020-ban 450,9 millió forint nyereséggel zártak.