Február elejétől 20 percenként jár reggel és délután a vasútvillamos

A tram-trainen legutóbb október végén történt némi sűrítés, azonban arról mi is írtunk, hogy ez nem hozta el a megváltást. Sőt, az újonnan berakott, mindössze két reggeli betétjáratnál még a menetidő is nőtt. Most újra boostolják a vonalat, ezentúl már délután is húszperceznek a két város között.

Egészen idén januárig kellet várni a köetkező sűrítés bejelentéséig, a Szegederhez is eljuttatott közleményben a MÁV-Volán-csoport azt írja, a szokásosan december második vasárnapjára időzített menetrendváltást megelőzően nem sokkal megalakult Építési és Közlekedési Minisztérium folyamatosan felülvizsgáltatja a menetrendet a vasúttársasággal, és a gazdaságfejlesztési célokhoz, a társadalmi igényekhez igazítja azokat. Február elejétől a MÁV-Start több olyan változást is bevezet, melyek figyelembe veszik a lakossági észrevételeket.

A legjelentősebb előrelépés Szeged térségét érinti azáltal, hogy február 4-től sűrűbben közlekednek a vasútvillamosok a csúcsidőszakokban. A kedvezőbb csatlakozások érdekében a Volánbusz is a tram-trainhez igazítja egyes járatai menetrendjét Hódmezővásárhely térségében.

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

Február 4-től a munkanapok reggeli és délutáni csúcsidőszakában 20 percenként közlekednek a tram-train-járatok, ezáltal még több utas szokhat át a közúti közlekedésről a kötött pályára.

  • Szegedről Hódmezővásárhelyre munkanapokon 5:20-tól 8:20-ig és 13:20-tól 17:20-ig, Hódmezővásárhelyről Szegedre pedig 5:50-től 8:27-ig és 13:30-tól 17:27-ig járnak 20 percenként a vasútvillamosok.
  • Szeged vasútállomás és Szeged-Rókus között 8:35-kor és 17:25-kor is közlekedik betétjárat. A másik irányba Rókusról 5:50-kor és 13:45-kor fog indulni új járat Szeged vasútállomásra.

A sűrítés miatt a Szeged és Békéscsaba közötti személyvonatok menetrendjét nem kellett megváltoztatni, azok továbbra is a már megszokott időben indulnak.

A változó menetrendhez igazodóan Hódmezővásárhely térségét érintően egyes autóbuszjáratok indulási idejének kismértékű módosítását tervezi a Volánbusz a kedvezőbb csatlakozások biztosítása érdekében. Továbbá egyes, a reggeli és éjszakai peremidőszakban Mindszent és Szentes irányába meghirdetett járatok Hódmezővásárhely belterületén várhatóan módosított útvonalon (Dr. Rapcsák András út–Szántó Kovács János utca–Jókai utca) közlekednek majd. A buszok módosított menetrendjéről hamarosan a társaság honlapján tájékozódhatnak az utasok.

A közlemény azt írja, a hazánkban és a térségben is kuriózumnak számító vasútvillamosokat a korszerűségüknek és a megbízhatóságuknak (csaknem 97 százalékos pontossági mutatót írnak) köszönhetően egyre többen választják. Mint jelezték, mivel az utasok megszerették a rendszert, az utasforgalmi próbaüzemének kezdete óta már közel egymillióan vették igénybe. Egy újabb bővítés, menetrendi fejlesztés pedig még inkább kedvez a térségben élőknek, és várhatóan növekedni fog a vasútvillamos népszerűsége.