Nem kapott rezsitámogatást, mégis a vizes sportok menedéke lett Hódmezővásárhely

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

A Szegedről érkező csapatok mellett még Orosházáról és kisebb környékbeli településekről járnak át Hódmezővásárhelyre edzéseket tartani az úszó- és vízilabdacsapatok. Ez komoly presztízsnövekedést jelent mind a városnak, mind pedig a sportuszodának, ami a környékbéli játékosok befogadásával, s ezáltal a bevétel növekedésével tudja kompenzálni a megnövekedett energiaárak okozta nehézségeket. „Szívügyünk a vízi sportok támogatása, egykori élsportolóként személyes felelősségem is, hogy a sportágban elért eredményeinkre vigyázzunk” – mondta az ügyvezető.

Óriási csalódás, óriási hála

Juhász Zsolt, a Szegedi Vízipóló Suli serdülő együttesének csapatmenedzsere lapunknak azt mondta, hogy óriási csalódás számukra, hogy bezárt az uszoda, de rendkívül hálásak a hódmezővásárhelyi strand vezetésének, hogy befogadták őket. „Pont a legrosszabbkor történt ez a bezárás, a szegedi csapat jelenleg az ország második legjobb utánpótlás bázisa, ami egy kiemelkedő eredmény, vidéki város csapata még sosem volt a legjobb ötben.”

A mindennapos edzés egyébként is fárasztó a sportolóknak, akik a sport mellett mind iskolába járnak, ezért is külön megterhelő volt az átutazás, ami átlagosan egy-másfél órát jelentett, s ennek a költségeit az egyesület nehezen tudta fizetni.

Fotó: Bálint András / Szegeder

Megnéztük a szegedi játékosok csütörtökön este fél hétkor kezdődő edzését. A külső úszómedence nyolc sávjából a három „vendég”-táblával jelölt szakaszban a szegedi sportolók úsztak, miközben

a medence mellett még kabátban is érezni lehetett a hűvös esti szellőt.

A úszók egyik edzőjét, Lehmann Istvánt kérdeztük arról, hogyan élik meg a keddtől feloldódó helyzetet. „A legnagyobb nehézség az, hogy a gyerekek tanulási idejéből vesz el nagyon sokat az átjárás, mivel még mind iskolások, sokan most fognak középiskolába felvételizni, ez így megterhelő számukra” – mondta, majd megköszönte Vásárhelynek a befogadást.

Négyszeres drágulás

​A szegedi Tiszavirág Sportuszoda kivitelezését még 2018 nyarán kezdték el, akkor négymilliárd forintos összköltséggel számoltak a tervezők, azonban az összeg később a négyszeresére, 16 milliárd forintra emelkedett. A közbeszerzést Tiborcz István üzlettársának a cége, a West Hungária Bau Kft. nyerte a Dél-Konstrukt Zrt.-vel közösen. A négyszeres áremelkedést azzal magyarázták, hogy „a tervezés, az engedélyeztetés, majd a közbeszerzés lebonyolítása alatt eltelt időben megnövekedtek a költségek”.

Az épületet eredetileg 2019-ben adták volna át, végül ez 2021 januárjára tolódott. Az ünnepélyes avatón jelen volt Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter is, aki elmondta, hogy az uszoda a Modern Városok Program keretein belül épült meg, amelynek nagyon fontos része a helyi közösségek kulturális életének fejlesztése, ezt a célt szolgálja a Tiszavirág is. Ugyanekkor került sor az uszoda első nagy sporteseményére, a Magyarország–Szerbia férfi vízilabda-mérkőzésre, majd bejelentették, hogy a 2022-es, Magyarország által rendezett úszó-világbajnokság egyik színhelye is itt lesz.

A város első fedett uszodájának összterülete 13,300 négyzetméter, és 1169 néző befogadására képes. A sportuszodát a Szegedi Sport és Fürdők Kft. nevű önkormányzati cég üzemelteti, összesen négy medence működik az épületben.

Katona Zsolt, a vásárhelyi uszada ügyvezető igazgatója szerint ez az időszak kompromisszumokat követel mindenkitől. „Befogadtuk a szegedi csapatokat, mivel elég nehéz helyzetben vannak, hogy a bajnokságok előtt bezárták a fejük felett az uszodát.” Az igazgató a Szegedernek arról mesélt, hogy elsősorban nem az idő, hanem a hely korlátozottsága okozza a nehézségeket a helyi és a vendégsportolók edzésének beosztásában, különösen a nagyobb teret igénylő vízilabda esetében.

„Le a kalappal a szegediek előtt, mikor a legnagyobb esőzés volt, akkor is a kinti medencében csinálták az edzést.”

A hódmezővásárhelyi strandvezetés azért is van különösen nehéz helyzetben, mivel a város – a vidéki városok közül majdhogynem egyedüliként – nem kap rezsitámogatást a kormánytól, ahogy korábban a városi sportuszoda fenntartására sem kapott fenntartási támogatást a Márki-Zay Péter vezette város.

Fotó: Bálint András / Szegeder

Karácsony óta a hódmezővásárhelyi sportuszodában tartják meg edzéseiket a szegedi úszók és vízilabdázók, miután a Városi Sportuszoda és a Tiszavirág Sportuszoda decemberben bezárt. Az edzők arról meséltek a Szegedernek, hogy bíznak abban, hogy minél előbb visszamehetnek a hazai vizekre, féltik az eddigi eredményeket, hiszen az utóbbi években kiemelkedően sikeresek voltak a szegedi vizes csapatok. Ez a vártnál hamarabb be is következhet, ugyanis cikkünk megjelenése előtt derült ki, hogy keddtől kinyit a Tiszavirág.

Már októberben felmerült a szegedi önkormányzat részéről a sportlétesítmények ideiglenes bezárásának gondolata az energiaválság okozta nehézségek miatt, akkor a sportállamtitkárság és az önkormányzatok egyeztetéseket folytattak az intézmények fenntartásának ügyében. Végül összeállítottak egy rangsort, amely szerint a szegedi Tiszavirág Sportuszoda, mint az ország egyik legújabb és legmodernebb uszodája, mindenképpen prioritást élvez, ezért Szeged városa közel 70 millió forintos támogatást kapott az államtól arra, hogy az uszodakomplexumot év végéig nyitva lehessen tartani.

Korábban a szegedi közgyűlés is megszavazta, hogy december 18-ig mindenképpen nyitva kell tartani az uszodát, azonban a nyitvatartásra küldött támogatás csupán december közepéig, az önkormányzat által is meghatározott időpontig volt elegendő, így a januári rezsitámogatás hiányában december 19-én bezárt a Városi Sportuszoda és a Tiszavirág sportuszoda is. Az akkori hivatalos határozat szerint a Városi uszodában február 3-án, a Tiszavirágban március 3-án lesz a nyitás. A városvezetés akkor lett volna hajlandó biztosítani a nyitvatartást, ha a kormány írásos garanciát vállal a támogatás folytonosságára, ez azonban nem történt meg. 

Hódmezővásárhely mint végső menedék

Molnár Tamás, a Szegedi Vízilabda Egylet ügyvezető igazgatója a vlv.hu-nak azt mondta, óriási hátrány, hogy ennyi vizes edzésre járó gyerek és az OB1-es csapat – egyedüliként a pólós első osztály mezőnyéből – uszoda nélkül marad a következő időszakban. Ideiglenes megoldásként a szegedi csapat – mintegy 500 sportoló – a hódmezővásárhelyi Gyarmati Dezső Sportuszodában tartja, illetve már csak tartotta meg az edzéseket.

Fontos kiemelni, hogy Hódmezővásárhely hivatalosan semmilyen kormányzati támogatást nem kapott a sportlétesítmények, így az uszoda fenntartására sem, mégis befogadták a szegedi csapatokat, akiknek a mindennapos átjárás átlagosan egy-másfél óra plusz időt, a vízilabda és úszóegyesületnek pedig jelentős költségeket jelent.

Fotó: Bálint András / Szegeder