Márki-Zay Péter szerint Lázár János miatt nem kap rezsitámogatást Hódmezővásárhely

Hódmezővásárhely polgármestere arról ír Facebook-bejegyzésében, hogy Lázár János építési miniszter, a térség parlamenti képviselője lobbizott azért, hogy a város ne kapjon kormányzati rezsitámogatást.

Ezirányú vélelmét azzal magyarázta, hogy Lázár szülővárosa és lakóhelye az egyetlen város a vármegyében, amelyiknek valamilyen rejtélyes oknál fogva a kormány nem ad rezsitámogatást. Miközben országszerte és a megyében is kaptak ellenzéki és független vezetésű városok is, például Szeged és Szentes. Ezután megemlíti, hogy a tavalyi uszodatámogatásokból is jutott ilyen városoknak, viszont abból Hódmezővásárhely szintén nem kapott az ígéretek ellenére.

Ha már építeni nem tud, legalább ne romboljon. Ha segíteni nem tud, ne ártson fogalmaz, vélhetően Lázár Jánosnak címezve szavait. A polgármester kíváncsi, mivel fogják magyarázni a döntést. Találnak-e bármilyen objektív mutatószámot, amivel ez a lépés indokolható?” – teszi fel a kérdést, miközben arról ír, hogy európai jogállamban a vásárhelyi emberek ugyanannyit érnének a kormánynak és a képviselőnknek, mint mindenki más.

Erre a kormánypárti lapok, például a Délmagyarország úgy reagált, hogy Lázár János december 1-jei rádióinterjújában elmondta, Márki-Zay Péter azzal kampányol, hogy tele van a város kasszája, így nem jogosult támogatásra. „Nem tudunk pénzt adni, hogy a városháza tornya megújuljon, meg legyen óriáskerék. Előre mondom, hogy 2023-ban nem fog tudni kapni Hódmezővásárhely állami támogatást, mert nem jogosult rá” – fogalmazott a miniszter.

Ugyanekkor felhozták, hogy már a helyi Fidesz is azzal kampányolt, hogy Márki-Zay Péter „néhány nap eltéréssel előbb az országos sajtóban bejelenti, hogy a kormány segítsége nélkül a város rövidesen csődbe mehet, majd arról beszél, hogy több mint 2 milliárd forint szabadon felhasználható pénz áll rendelkezésére, és a város nem lesz az első 3000 település között, amelyik segítséget kér a kormánytól. Óriási felelőtlenség, azt kockáztatja, hogy Vásárhely minden segítségtől végleg elvágja magát”.

Ahogy korábban a Szegeder is beszámolt róla, a rezsitámogatásban részesített, 10 ezer főnél nagyobb lakosságszámú települések névsorából kiderült, hogy összesen 156 önkormányzat részesül támogatásban, a legtöbb pénzt, 3,2 milliárd forintot a fideszes vezetésű Debrecen kapja, míg Hódmezővásárhely semmit. Szeged Nyíregyháza után a harmadik a maga 1,3 milliárdos összegével, ám ez az önkormányzat keddi reakciója szerint még az áfára sem elég, melyet a megnövekedett energiaárak miatt kell fizetniük.