Városháza: A kormány rezsitámogatása az áfa befizetésére sem elég

A Miniszterelnökség hétfőn jelentette be, hogy támogatást kapnak a megemelkedett energiaköltségekhez a tízezer főnél népesebb települések. Meglehetősen érdekes eredmények születtek, kirívóan sok támogatást kaptak egyes kormánypárti települések, míg például Hódmezővásárhely egy petákot sem. Szegednek csaknem 1,3 milliárd forintot juttatnak támogatásként, amelyre az önkormányzat keddi közleményében reagált.

Mint írják, a megítélt hozzájárulás csupán 10 százaléka Szeged város „brutálisan megemelkedett, 13 milliárd forintot is meghaladó éves rezsiköltségének”. Az önkormányzat szerint „ez az összeg még a huszonhét százalékos áfa kifizetésére sem elegendő a hatszorosára emelkedett áram-, a hétszeresére növekedett gáz- és a tizenegyszeresére drágult távhődíj esetében”.

Külön kiemelik, hogy a kormány mostani hozzájárulása nem változtat a szegedi kulturális- és sportintézmények nyitvatartásán, hiszen ezen létesítmények bezárása volt a támogatás feltétele. Mint minden önkormányzat, Szeged is elkészítette tavaly az intézkedési tervét arról, hogy hogyan tudja csökkenteni a város az energiafelhasználását, és ebben vállalta az önkormányzat a fenti intézmények bezárását. Erre a tervre hivatkozik a kormány a hozzájárulásról szóló döntésében is. Azaz a bezárt intézményeknek továbbra is zárva kell maradniuk.

„Álságos a kegyes kormányról szóló Fidesz-kommunikáció a rezsihozzájárulással kapcsolatban, mert ne feledjük: a koronavírus-járvány kitörése, 2020 óta ennek az összegnek a többszörösét, évente több mint 10 milliárd forintot vont, von el az Orbán-kormány Szegedtől, a szegediektől” – zárul élesen a városházi közlemény.