Lázár: Hódmezővásárhelyen kuláküldözés van

Lázár János is rászokott a rádióinterjúzásra Orbán Viktor miniszterelnökhöz hasonlóan. Az építési miniszter viszont ”kicsiben” csinálja, általában a vásárhelyi Rádió 7 Közös nevező című műsorában szokta komentálni az elmúlt napok, hetek történéseit, többnyire a helyi ügyekre koncentrálva térségi képviselő lévén. Csütörtökön éppen arról beszélt, hogy kuláküldözés zajlik Hódmezővásárhelyen.

A Szegeder is beszámolt a november 17-i vásárhelyi közgyűlésről, melyen a földadó bevezetéséről döntöttek. Ez a 4 hektár fölötti tulajdonosokat érinti: szántó, kert, gyümölcsös és szőlő esetében 0,99 forint/négyzetméter, az egyéb területek esetében 0,59 forint/négyzetméter. A földadóból az önkormányzat évi 80 millió forint bevételt remél. Lázár János a Rádió 7 műsorában mindezt nem hagyta szó nélkül: szerinte Hódmezővásárhelyen az 50-es évekhez hasonlóan kuláküldözés van – szemlézte a vásárhelyi Promenad24.

„Érdeklődéssel követem a vitát, ami Vásárhelyen zajlik a földtulajdonosok megbüntetése, megbélyegzése és kiközösítése ügyében. Lényegében kuláküldözés van Hódmezővásárhelyen, pontosan úgy, mint ahogy az ötvenes években volt” – mondta Lázár János a műsorban. A miniszter szemében ez azért furcsa, mert „a városvezetés azt szajkózza reggeltől estig, hogy tele vannak pénzzel, több milliárd forintja van Hódmezővásárhelynek”.

„Ezt bizonyítja az is, hogy a városháza tornyára láncostól van felújításra pénz. De van pénz óriáskerékre is. Nem világos, hogy ha ez így van, akkor miért van szükség a földtulajdonosok megbüntetésére? Nyilvánvaló, hogy politikai okokból, hiszen ez nem a pénzről szól. A városvezetés azt gondolja, hogy akinek ma, Magyarországon földje van, az fideszes, ezért őket mindenképpen bírságolni és büntetni kell. Ez teljes tévedés” – ecsetelte a térség országgyűléis képviselője.

Egy történelmi párhuzammal folytatta: „A második világháború után hódmezővásárhelyi családok ezreitől vettek el termőföldet, amiért cserébe a rendszerváltozás után kárpótlási jegyet kaptak. Ez történelmi jóvátétel volt. Ebből árveréseken vettek földet, majd bérbe adták. Vagyis olyan társadalmi csoportot bélyegzett meg az önkormányzat, akiket üldöztek a kommunisták, hadifogságban voltak és az ő kárpótlásukból vettek a gyerekeik földet. Ezt a társadalmi csoportot bünteti a földadóval Márki-Zay Péter” – hangsúlyozta Lázár János.

Az amerikaiak fizették a számlát, ők rendelték a nótát

Szóba került a kormánypárti lapokban népszerű téma is, mely szerint Márki-Zay Péter amerikai érdekeket szolgált. A Rádió 7 műsorában Lázár kifejtette, a rendszerváltás óta nem volt példa arra, hogy külföldi állam olyannyira beavatkozzon a magyar belpolitikába, mint az idei kampányban. Szerinte az ellenzék Márki-Zay Péter vezetésével úgy indult az országgyűlési választáson, hogy közben mindvégig amerikai érdekeket szolgált.

„Az amerikaiak fizették a számlát, ők rendelték a nótát, ami az lett volna, hogy a magyar fiataloknak el kell menniük az ukrajnai háborúba. Márki-Zay az amerikai pénzért magyar életeket áldozott volna. Szerencsére a magyarok kitartottak a jelenlegi kormány mellett, és elkerültük azt, hogy külföldi pénzen felbérelt politikusok jussanak hatalomra” – emelte ki Lázár.

Fotó: Lázár János / Facebook

Hozzátette: ha Márki-Zay Péter jutott volna hatalomra, az az ország szuverenitásának, függetlenségének és minden magyar embernek ártott volna, mert nem a magyar, hanem idegen érdekek szerint hozott volna döntéseket. „Mi köze a külföldieknek ahhoz, hogyan szervezzük vagy intézzük az életünket? Mi, magyarok független nemzet vagyunk. Jogunk van arra, hogy meghatározzuk a sorsunkat. Ebbe senki ne szóljon bele: se Brüsszel, se Moszkva, se Kína, se az amerikaiak” – fejtegette Lázár.

Felfoghatatlan, hogy milyen veszélybe sodródtunk volna, ha a külföldi, idegen pénzből támogatott ellenzéki politikusok, élükön a vásárhelyi polgármesterrel hatalomhoz jutnak. Milyen ember az, akinek még az ebédjét is az amerikaiak fizetik és milyen politikus az, aki feladja az ország, a közösség érdekeit idegen érdekekért? Ezt döntsék el majd a vásárhelyiek 2024-ben” – hangsúlyozta Lázár János.

Újkommunista pedagóguscsoport a Bethlenben

A műsorban arról is kérdezték, mit gondol arról, hogy alma matere (ahova Márki-Zay Péter és Majó-Petri Zoltán is járt), a vásárhelyi Bethlen Gábor Református Gimnázium „időről időre a politika színpadára kerül”. Lázár azt mondta, a gimnázium volt diákjaként nehezen éli meg, hogy

az iskola nem a korábbi patrióta, lokális, nemzeti, keresztény-keresztyén értékeket képviseli.

„Ma azt látom, hogy a Márki-Zay-féle politika és a polgármester személyesen túszul ejtette a gimnáziumot. A Bethlent egy abszolút liberális és újkommunista pedagóguscsoport irányítja, amelynek semmi köze sincs a kereszténységhez, a nemzeti gondolathoz és a patriotizmushoz. A Bethlen értékrendje ma már se nem vásárhelyi, se nem keresztény, nincs köze a gimnázium 300 éves hagyományaihoz” – fejtette ki. Azt mondta, fontosnak tartja, hogy tisztában legyenek ezzel azok a szülők, akik keresztény-nemzeti szellemben akarják nevelni a gyermekeiket.

Makó, mint iskolapélda

Lázár János ezt követően arról beszélt, a dél-alföldi embereket mindig a munka tisztelete, szeretete, becsülete, a józan paraszti ész és az összefogás képessége vitte előre, ezek a pillérek működtetik a helyi társadalmat. Ebben a tekintetben példaértékűnek találja Makó válságkezelését.

Mint mondta, a jelenlegi krízishelyzetben nem a fejlesztések ideje van, nem azt várják a lakosok, hogy csillogjon-villogjon a városháza, hanem segítségre számítanak, hiszen nincs olyan család, amelynek élethelyzetét ne rontaná a 20 százalék feletti infláció, a 40–50 százalék körüli élelmiszerár-drágulás. Makó nagyon helyesen ismerte ez fel, és fogadta el a 220 millió forintos Makó Segít intézkedéscsomagot Lázár szerint

„Fontosnak tartom, hogy Makón gyorsan léptek, racionalizáltak, pénzt takarítottak meg, és azt most odaadják az embereknek. Úgy is lehet várost vezetni, ahogy Makón csinálják. Nyilván nem kockázat nélküli ez a nagyszabású program, mert kevesebb lehetőség marad fejlesztésre, de világosan látni is kell, most nem annak van itt az ideje, hanem a szükség óráját éljük, amikor minden eszközzel segítséget kell nyújtani az embereknek” – fogalmazott a miniszter a Rádió 7 műsorában.