Mihálffy Béla: Több mint 250 milliós rezsitámogatást kapnak a homokhátsági települések

Mihálffy Béla, a térség KDNP-s országgyűlési képviselője Facebook-oldalán osztotta meg a hírt, hogy több mint negyedmilliárd (pontosabban 256 895 355) forint rezsitámogatást kapnak összesen a homokhátsági települések. Ezután azt is írta, hogy a kormánypropaganda szerint az elhúzódó háborús helyzet és az elhibázott brüsszeli szankciós politika miatt drasztikusan megnőttek az energiaárak, ami a kistelepülési önkormányzatokat is hátrányosan érinti, a kormány pedig rendkívüli rezsitámogatásukról döntött.

Arról a Szegeder is írt korábban, hogy a kormány összesen 76 milliárd forinttal kompenzálja az önkormányzatokat a megszaladt rezsiköltségek miatt. Ebből a 10 ezer lakos feletti települések 44 milliárdot kapnak már amelyik –, míg a maradékot az az alatti lélekszámúak, ebből jutott a Homokhátságra is. 62 milliárd forint sorsa még bizonytalan, ezt később oszthatják majd ki. A tavaly decemberi rendelet szerint egyébként a 10 ezer fő alatti települések esetében az egy lakosra jutó iparűzési adóerő-képességet vették figyelembe.

A támogatás ugyan szépen hangzik, de eközben több várostól szolidaritási adóként beszednek 240 milliárd forintot a költségvetésbe. Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke, Gödöllő polgármestere arról beszélt korábban, hogy miközben az önkormányzatok többletköltsége a rezsiárak emelkedése miatt összesen nagyjából 600 milliárd forinttal nőtt, a kormány a költségvetésből 144 milliárd forinttal kompenzálja őket. Szerinte

a kormány az egyik kezével adott, a másikkal meg elvett.

A tízezer főnél népesebb települések esetében egyébként meglehetősen érdekes eredmények születtek, kirívóan sok támogatást kaptak egyes kormánypárti települések – például Nyíregyháza és Debrecen –, míg például Hódmezővásárhely semmit sem. Szegednek csaknem 1,3 milliárd forintot juttatnak támogatásként.

Erre az önkormányzat is reagált később, miszerint a megítélt hozzájárulás csupán 10 százaléka Szeged város „brutálisan megemelkedett, 13 milliárd forintot is meghaladó éves rezsiköltségének”. Az önkormányzat szerint „ez az összeg még a huszonhét százalékos áfa kifizetésére sem elegendő a hatszorosára emelkedett áram-, a hétszeresére növekedett gáz- és a tizenegyszeresére drágult távhődíj esetében”.