Mindszenten is megszűnne a háziorvosi ügyelet az új egészségügyi tervezet szerint

Több mint száz helyen szüntetné meg a háziorvosi ügyeletet Takács Péter egészségügyi államtitkár terve: a most meglévő csaknem 300 helyett a jövőben mindössze 102 ügyeleti központja lenne országosan 81 járásnak – írja a Népszava cikke. Ebből 21 csak gyermek, 21 csak felnőtt, és 60 vegyes  ellátóhely lenne. 

Megyénként 3–4 úgynevezett Járási Sürgősségi Alapellátási Központ működne, így több megyében a mostani csaknem tucatnyi orvosi ügyeleti pontból mindössze néhány maradna. A koncepció bírálói szerint mindez főként az aprófalvas megyékben komoly betegbiztonsági kockázatot is jelenthet a lap szerint. A Népszava cikkében részletesen fel is sorolja azokat a településeket, ahol a tervek megszűnne helyben az alapellátási ügyelet,

ezek között van Mindszent is.

Az új rendben a háziorvos nyolctól délután négyig a rendelőjében dolgozna, négytől este tízig, illetve hétvégén és ünnepnapokon beosztható lenne a járási egészségközpontba ügyelni. Egyes szakértők szerint már az is kétséges, hogy lesz-e háziorvos, aki vállal ilyen ügyeletet. Este tíz után, a teljes ügyeleti időben pedig „az Országos Mentőszolgálat diszpécserközpontja osztályozza a feladatokat és jelzi a háziorvos számára a helyszínre vonulási igényt”.

A Népszava birtokába került koncepció már nem tartja szükségesnek, hogy az ország valamennyi járásában működjön az alapellátási ügyelet. Ahol marad ilyen, ott este tíz után másnap reggel nyolcig a sürgősségi feladatokat orvos, mentőtiszt, vagy diplomás, úgynevezett kiterjesztett hatáskörű ápoló végezné, akiknek a munkáját további ápoló és gépkocsivezető is segítené. Szükség esetén helyszínen is látnának el betegeket.