Nagyon kevesen mentek vért adni a múlt héten, 53 százalék volt a visszaesés

Jelentős visszaesést hozott a rövidebb, ünnepi hét a megyei véradásokban – közölte lapunkkal a Magyar Vöröskereszt megyei szervezete.

Mint írják, az eddig jobban teljesítő városok esetében, így Szegeden és Szentesen is komolyabb csökkenés volt tapasztalható, leginkább a csonka hét, illetve a több helyen érezhető szabadságolások miatt. Remélik, ez a komolyabb visszaesés csak időleges, és a héten újra sokkal többen tudnak eljutni hozzájuk.

Október 31-e és november 6-a között 224 egészséges véradó jött el életet menteni. Eredetileg úgy tervezték, hogy erre a hétre 480 véradóra van szükségük. Így az elmúlt héten

a visszaesés 53 százalék volt.

Hogy soha ne alakuljon ki vérhiány, arra kérnek minden egészséges Csongrád-Csanád megyeit, hogy menjen vért adni. Minden 18 év feletti felnőttől, ha egészségesnek érzi magát, nem járt az elmúlt 30 napban külföldön, azt kérik: jelentkezzen véradásra. Kiemelték, nagyon fontos, hogy biztosítani tudják a már kórházban fekvő, vagy a lecsengő járványos időszakban kórházba kerülő emberek életmentő beavatkozásaihoz, kezeléseihez szükséges vérmennyiséget.

Megjegyezték, lényeges még, hogy továbbra is érvényesek azok a biztonsági előírások, amelyeket minden esetben be kell tartanunk a koronavírus miatt: a kézfertőtlenítés, a hőmérőzés, a szeparációs távolság betartása, néhány helyen a teremben tartózkodók számának maximalizálása, a védőeszközök viselése, a kötelező kérdések megválaszolása. Ezzel a szakmai protokollal a véradók, a vért kapók és a helyszínen dolgozó szakemberek egészségét is védik.