A válság miatt rengetegen dobják ki kutyájukat, 400 százalék az állatmenhelyek telítettsége országosan

A Népszava cikkének tanulsága, hogy az anyagiak miatt döntenek sokan a kedvenceikről lemondás mellett, de egyúttal az örökbefogadási kedv is erőteljesen lecsökkent a válság miatt. Mindezekről vásárhelyi és csongrádi állatvédőkkel is beszélgettek.

A Népszava cikke megjegyzi, hogy a Központi Statisztikai Hivatal szerint az állateledelekért is sokkal, 130–135 százalékkal többet kell fizetni a tavaly decemberi átlagárhoz képest. Állatmenhelyek vezetőivel beszélgetve az derült ki, Magyarországon a jelenlegi anyagi nehézségek még tovább súlyosbítják a házi kedvenceinkhez való katasztrofális hozzáállást.

Az állattartásnak ugyanis hazánkban – mint mondták – még mindig nem alakult ki a kellő kultúrája,

és a törvényi környezet is laza: 2013 óta kötelező a chip Magyarországon, mégis van, aki szerint drága, más azzal érvel, hogy „tanyai kutyába fölösleges”. Az elmúlt három hónapban tömegesen dobják ki állataikat az emberek a rosszabbodó anyagi és élethelyzetre hivatkozva. A menhelyek telítettsége országosan 400 százalék – foglalta össze a Népszavának Illés-Tóth Anna, a Magyar Állatvédők országos szervezetének elnöke.

Bodrogi Jolán, a hódmezővásárhelyi Igéző Állatvédő Egyesület elnöke azt mondta a lapnak, egyre több az utcán lévő kutya. „Gondolom, így szabadulnak meg tőlük, mert sokan kerültek nehéz helyzetbe” – fogalmazott. „Tárgyaknak tekintették eddig is az állatokat, és ez ma csak fokozódik. Semmi hatása a szigorúbb állatvédelmi törvénynek” – tette hozzá Bodrogi.

A csongrádi Új Esély Állatvédő és Állatmentő Alapítvány elnökének, Domonkos Tamás úgy nyilatkozott, hogy a közelmúltban megnégyszereződött a segítségkérések száma, rengetegen azt mondják, anyagi okok miatt nem tudják tovább tartani a kutyát. Szerinte papíron jók az állatvédelmi törvények, de nincs hasznuk.

Mint mesélte, egy 5–6 fős falka befogására például rászánták a múlt vasárnapot, hétfőn azonban megint az utcákat rótta a csapat. Másik példaként említett egy csongrádi portát, ahol nagyon rossz körülmények között volt láncon egy végül kimentett kutya. „A napokban láttam, hogy az illetőnek megint van kutyája, ugyanúgy láncon. Mondtam neki, hogy nincs mese, most már fel fogom jelenteni” – mondta.

Sokan tehát lemondanak kedvenceikről, vagy az örökbefogadásról, de a „megmaradt” potenciális gazdáknál is sok a furcsa eset, amit nehéz lelkileg feldolgozni az állatvédők szerint:

  • Van, aki azzal állít be, hogy „ingyen kutya” kellene, de a chip és a kötelező oltás 10 ezer forint körüli árát ki kell fizetni.
  • Az emberek nem szívesen visznek haza fekete színű bundást.
  • Költözéskor gond nélkül hátrahagyják a jószágot, az elhunyt rokon után pedig az örökölt ház kell, de a kutya nem.