Vásárhelyi közgyűlés: Épülhet az új McDonald's, Mártély adósságát viszont nem engedik el

Kormányzati támogatást tart szükségesnek Hódmezővásárhely polgármestere amiatt, hogy az energiahordozók drágulása következtében emelkedtek a város kiadásai – számolt be róla az MTI. A közgyűlésen azonban szó volt még a McDonald's vásárhelyi egységének építési engedélyéről, valamint döntöttek arról, hogy bár Mártély adósságát nem engedik el, újratárgyalják a két település közti megállapodást.

Márki-Zay Péter a Csongrád-Csanád megyei város közgyűlésének csütörtöki ülésén elmondta, az áram- és a földgázár emelkedése mintegy 2,3 milliárd forint többletkiadást jelent Hódmezővásárhelynek, amit kormányzati támogatás nélkül nem tud kifizetni az önkormányzat. A polgármester közölte, 2,3 milliárd forintból 100 millió forintot tudnak "kigazdálkodni" takarékossági intézkedésekkel.

Kérdésre válaszolva példaként elmondta: a Kovács-Küry Időskorúak Otthonában az energetikai beruházással 77 százalékos megtakarítást értek el, a 118 szociális lakás esetében a felére csökkennek a lakók költségei. Megjegyezte, a magasabb energiaárak miatt az áfabefizetésekből az állam 150 milliárdos pluszbevételre tesz szert.

Rezsicsökkentés, elbocsátások

Horváth Zoltán fideszes képviselő szerint az energiaár-növekedés súlyos probléma, ami egész Európát sújtja; a háború előtt is emelkedtek az energiaárak, majd Brüsszelben életbe léptették a szankciókat, aminek következtében tovább nőttek az árak. Magyarország ez ellen úgy lép fel, hogy itt rezsicsökkentés van az átlagfogyasztásig tette hozzá.

A szintén a Fidesz-KDNP színeiben politizáló képviselő, Cseri Tamás megjegyezte, hogy bár Márki-Zay Péter szerint az állam jól jár a 150 milliárd forint plusz áfabevétellel, a rezsicsökkentés finanszírozása nagyjából 1000 milliárd forintba kerül. Hozzátette: Hódmezővásárhely lakóinak 8085 százaléka belefér a rezsicsökkentett energiamennyiségbe. Igaz, itt épp az önkormányzat kiadásáról volt szó.

Napirend előtt Horváth Zoltán rákérdezett arra, hogy hány embert terveznek elbocsátani, és milyen intézményeket zárnak be. A polgármester azt mondta, a strandot nem tervezik bezárni, de medencék leengedése, kivonása a működésből valóban szóba került. Hozzátette: minden városi cégvezetőnek meg kell vizsgálnia, hogyan tudnak energiafelhasználást és költségeket csökkenteni.

Jön a vásárhelyi McDonald's

A Hódpress is beszámolt a közgyűlésről. Azt írják, hogy a mai közgyűlésen módosították a helyi építési szabályzatot, így már nincs akadálya a helyi McDonald's étterem kivitelezésének. A csütörtöki közgyűlésről szóló anyagok szerint az állami főépítész a neki küldött dokumentumokat áttanulmányozta, megadta szakmai véleményét, ami szerint a településrendezési eszközök jóváhagyása megtörtént, jogszerűen megtehető a módosítás – írják.

Márki-Zay Péter az ülésen elmondta azt is, hogy a helyi építési szabályzat módosítása a McDonald’s építésének megkezdéséhez volt az utolsó lépés. A helyi fideszes kötődésű hírportálokon a nyáron arról ment a szócsata, miszerint a vásárhelyi McDonald’s étterem nyitásának ügyében semmi előrelépés nem történt, visszalépett a beruházástól a cég és azért nem jönnek, mert nem kérnek a helyi önkormányzatból, miközben Makón már épül a gyorsétterem legújabb üzlete.

Nem engedik el Mártély adósságát

A napirend előtti felszólalások után a közgyűlés napirendre tűzte a Mártélyt érintő adósságelengedés témáját. Mártély ugyanis 23 millió 750 ezer forinttal tartozik Vásárhelynek, mely kapcsán az újonnan megválasztott és Lázár János által támogatott polgármester, Ambrus István azt kérte a vásárhelyi közgyűléstől, hogy engedje el az adósságot a megyeszékhely számolt be róla a Hódpress.

Benkő Zsolt képviselő, az egyik kezdeményező szóbeli kiegészítésében azt kérte az adósság elengedése mellett, hogy a város dolgozzon ki olyan tervet, mely nem veszélyezteti Mártély működését. Márki-Zay Péter erre azt felelte, hogy az időközi választás előtt Ambrus István polgármester-jelölt és Lázár János országgyűlési képviselő is azzal kampányoltak, hogy megválasztása esetén rendezik a község adósságát.

A közgyűlésen jelen lévő Ambrus István azt mondta, polgármesterré választása után derült ki számára, hogy Mártélynak összesen 40 milliós adóssága van, ebből csak Vásárhelynek 23,75 millió forinttal tartoznak. Felelős polgármesterként megpróbálok mindenkivel egyezkedni, hogy a tartozás Mártély számára feldolgozható legyen – hangsúlyozta.

A képviselő-testület végül úgy döntött, hogy nem engedi el Mártély adósságát. Márki-Zay Péter azonban támogatta, hogy tárgyalja újra a két településvezetés a Mártély és Hódmezővásárhely közti megállapodást.

Módosul a buszmenetrend

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder