Márki-Zay Péter nyílt levélben válaszolt: nem engedik el Mártély adósságát

Szerdán beszámoltunk róla, hogy Mártély új polgármestere, Ambrus István Márki-Zay Péterhez fordult azért, hogy engedje el a település Hódmezővásárhely felé fennálló 23 millió forintos tartozását. Erre reagált most Márki-Zay Péter.

Az egykori miniszterelnök-jelölt csütörtökön végül a hivatalos Facebook-oldalán is megosztott nyílt levélben reagált a mártélyi polgármester kérelmére. Hódmezővásárhely polgármestere válaszlevelét viszont nem Ambrus Istvánnak, Mártély polgármesterének, hanem Lázár Jánosnak címezte.

Márki-Zay az országgyűlési képviselőnek címzett nyílt levelében többek között olyanokat írt, hogy a település idén Lázár sofőrjét választotta polgármesternek, majd „az addig minden számláját időben fizető település a választás után heteken belül bejelentette, hogy csődben van, ezért segítségért meglepetésemre most mégis nem Önhöz vagy a kormányhoz, hanem hozzám fordultak”.

„Különösen érthetetlennek tartom Ambrus István megkeresését azért is, mert a kampányban Önök ígéretet tettek arra, hogy Mártély fennálló adósságát vissza fogják fizetni” – tette hozzá. Márki-Zay szerint eddig is türelmesek voltak Mártély – még Borsos József fideszes polgármester idejéből származó – tartozásai tekintetében is.

Szerinte a megkeresés azért is furcsa, mert a kormány sújtotta elvonásokkal az önkormányzatokat, a rezsiválság még erre tesz rá egy lapáttal. Megemlítette, hogy Lázár korábban közel ekkora összeget költött egy csehországi vadászatra. „Tudomásom van róla, hogy év végéig a Mártélyhoz beérkező pénzekből a fennálló tartozás fele azonnal rendezhető, a fennmaradó részre pedig Hódmezővásárhely részletfizetést biztosít” – árulta el a polgármester.

Levelében Márki-Zay megemlítette azt is, hogy két éve Lázárék szórólapokkal azt terjesztették, hogy a falu az ellenzéki polgármester miatt nem jut forrásokhoz. Ezt követően az Ön fellépése nyomán feloszlatta magát Mártély testülete és új választásokat írtak ki” – utalt arra az esetre, hogy Putz Anitát lemondással zsarolhatták. Szerinte pont Lázár lenne az, aki nagyon is tudna segíteni a helyzeten.

elmondta, biztos abban, hogy amennyiben Putz Anita maradt volna a falu polgármestere, egy éven belül – a Kavalkád megszervezése, a bölcsőde megnyitása, és az adók korábbi mérséklése mellett is – visszafizette volna ezt a 23 millió forintot Vásárhelynek. A teljes levél ide kattintva olvasható.