Már annyira kiszáradt a mórahalmi Nagyszéksós-tó, hogy a bivalyokat is elköltöztették

A mórahalmi Nagyszéksós-tó is bekerült az idén nyáron kiszáradt hazai tavak sorába. Azzal a különbséggel, hogy ökológiai kár helyett ez még jót is tehet a szikes tónak. Az ott élő bivalyok többségét mindenesetre el kellett költöztetni – írja a Very Important Planet nevű portál.

Mint azt az írás megjegyzi, a sokak által az évszázad aszályának nevezett idei, tartós hőséggel súlyosított szárazság miatt júliusban a folyók rekordalacsony vízállása mellett egymást érték a tavak kiszáradásáról érkező hírek. Így járt a Kiskunsági Nemzeti Park területéhez tartózó Nagyszéksósi-tó is. Korábban már megírtuk, hogy legutóbb nyolc éve történt ilyen, de az emberemlékezet óta nem fordult elő, hogy már július közepén-végén porzott a Mórahalom határában lévő tómeder.

A bivalyokat 2008-ban eredetileg azért telepítették a területre, hogy az addigra náddal benőtt tómederben a legeltetésükkel helyreállítsák az eredeti mocsaras-vizes élőhelyet. Ez olyan sikeres volt, hogy szikes tavak fészkelő madárfajai közül több is visszaköltözött a területre. Az igénytelen bivaly egyébként szerves része volt a környék hagyományos állattartásának. Negyvenöt állattal hozták létre a Dél-Alföld első bivalyrezervátumát uniós forrásból, mára százzal több bivaly él a területen.

Most azonban a tó kiszáradása miatt jelentős részüket elköltöztették.

A Very Important Planet kérdéseire a mórahalmi Móra-Tourist Nkft. arról tájékoztatott, hogy az állatok nagy részét borjaikkal együtt más telepekre költöztették, a tónál maradt kisebb állomány a szomszédos csatorna vizében tudja lehűteni magát, a takarmányozásáról pedig a helyi önkormányzat gondoskodik. Hangsúlyozták, hogy a helyi élővilág nincs veszélyben: „mivel a kiszáradás a szikes tavaknál természetes és szükséges jelenség, az élővilág is ehhez alkalmazkodott. A rendszeres tikkadás miatt a területnek komolyabb halfaunája nem alakult ki.

Az élőlények a víz megjelenése után rövid időn belül újra benépesítik majd a tavat, és a madarak is visszaköltöznek, a jelenlegi állapot átmeneti. A kiszáradás fontos öntisztuló folyamat egy szikes tó életében: hozzájárul a só felhalmozódásához, és jelen esetben a „szellőzés tisztítja a tómeder iszapjának állapotát”. Amíg a meder nem kapcsolódott egy belvízelvezető rendszerhez, hanem lefolyástalan volt, szinte évente megismétlődött a kiszáradás.

KAPCSOLÓDÓ CIKK:

Szinte teljesen kiszáradt a Nagyszéksósi Bivalyrezervátum tava, nyolc éve nem volt ilyen

Sok év után először száradt ki a Domaszék és Mórahalom között található bivalyrezervátum, amely mostanában egy elég felkapott hely lett. Azonban ezt is elérte az aszály: egy fotós megörökítette, ahogy eltűnt a víz a tóból.