A mórahalmi Varga Pékség batátás kenyere lett az év innovatív kenyere

A Magyar Pékszövetség hagyományaihoz híven, idén tizenegyedik alkalommal rendezte meg kenyérversenyét. A megmérettetésen az innovatív kategória győztese a mórahalmi Varga pékség ásotthalmi üzemében készülő batátás kenyér lett – számolt be róla a Magyar Pékszövetség.

Mint azt mi is megírtuk még augusztus elsején, a szegedi Nagyi kedvence lett Magyarország cukormentes tortája. Azonban volt egy másik megyei siker is akkor: a Magyar Pékszövetség is bemutatta a díjazott Szent István-napi kenyereket. A két kategóriában meghirdetett verseny nyertese az innovatív kenyerek kategóriájában a mórahalmi Varga Pékség ásotthalmi üzemében készült batátás kenyér lett.

A hazai pékségek több mint félszáz terméket mutattak be a Pékszövetség versenyén. A megmérettetésre bármilyen sütőipari vállalkozás nevezhetett, függetlenül attól, hogy tagja-e a szervezetnek. Az első körös, öt fős előzsűrizés után 18 kenyér és 7 sétáló sütemény került behívásra a második körös bírálatra. Mustra alá vették a péktermékek illatát, ízét, megvizsgálták a kenyerek héjazatát, bélzetét és nem utolsó sorban szemügyre vették a külalakot – olvasható a Pékszövetség közleményében.

Varga Ferenc, a mórahalmi Varga pékség ügyvezetője a Délmagyarországnak nyilatkozott. „Biztos vagyok benne, hogy nálunk már maga a technológia is innováció. Egy évvel ezelőtt indult el a kézműves pékségünk Ásotthalmon, akkor létrehoztunk egy anyakovászt, amit azóta dédelgetünk, etetünk. Ezzel oltjuk be a napi dagasztásunkat, elszaporítva a jótékony mikrobákat, vadélesztőket, amelyek ahhoz kellenek, hogy a kenyér egy jól emészthető, csökkentett gluténtartalmú kenyér legyen. Már ez is különlegesség, de mi régóta készültünk arra itt, Ásotthalmon, a batáta fellegvárában, hogy készítsünk egy batátás kenyeret” – mondta a lapnak.

„A batátának rendkívül jók a beltartalmi tulajdonságai. Ehhez választottuk az ősgabonát, az alakort, aminek szintén kiváló tulajdonságai vannak. A kettőt háziasítottuk és egy hihetetlenül jó kenyeret kaptunk. Mindkettőnek van egy enyhén édeskés íze, ami a kenyérben kiválóan harmonizál egymással. Sárgás színű kenyeret kaptunk. Úgy szoktam mondani, amilyen különleges a színe, annyira különleges az íze is” – magyarázta a huszonhét éve működő mórahalmi pékség ügyvezetője.

Az augusztusi nemzeti ünnep az államalapítást, Szent István szentté avatását, valamint az aratás végét jelképezi. A fogyasztók az ünnep alkalmával a Magyar ízek utcája nevű rendezvénysorozaton a fővárosi Várkert Bazár sétányon kóstolhatják meg először az év kenyerét és ismerkedhetnek meg a batátás kenyérrel.