A MÁV hivatalosan is bejelentette az összes tudnivalót a tram-train hétfői indulásáról

Augusztus elsejétől egész nap félóránként járnak a vasútvillamosok Szeged és Hódmezővásárhely között, és ezzel egyidejűleg fizetőssé válik a szolgáltatás.

A MÁV-Start közleményében azt írja, hogy augusztustól a vasútvillamos a jelenlegi, órás ütemű menetrendhez képest kora reggeltől késő estig jelentősen sűrítve, félóránként közlekedik. A továbbiakban is fennmarad a csütörtökről péntekre, péntekről szombatra és szombatról vasárnapra virradó éjszakákon a peremidőszaki órás követésű rendszer, így ezeken a napokon a tram-train járatok üzemszünet nélkül, folyamatosan közlekednek.

A bővített menetrendben az eddigi kínálathoz képest hétfőtől csütörtökig a jelenlegi, irányonként 26 vasútvillamos helyett 40-re, pénteki napokon a jelenlegi, irányonként 29 helyett 44-re, hétvégi és ünnepnapokon pedig a jelenlegi 24 helyett szintén irányonként 44-re növekedik az igénybe vehető vasútvillamos járatok száma. A menetrend hétvégente kiegészül éjszakai járatokkal is. Az utasforgalmi és műszaki tapasztalatok alapján alakítják ki a végleges menetrendet.

SZKT

Az SZKT is bejelentette, hogy a járatok már csak érvényes jegyekkel és bérletekkel vehetők igénybe augusztus 1-től, hétfői üzemkezdettől. Az ellenőrzést a MÁV-Start-os fedélzeten dolgozó jegyellenőr munkatársak fogják végezni.

Szeged város közigazgatási határán belül (Szeged vasútállomás–Rókus vasútállomás) a helyi tarifa lesz érvényben,

lehetséges lesz utazni érvényes szegedi helyi jegyekkel és bérletekkel. A vasútvillamos járatokon van telepítve jegyérvényesítő készülék és fedélzeti jegykiadó automata is. Részletes információk a menetrendről és az utazási feltételekről a MÁV-csoport honlapján, az alábbi oldalon olvashatók.

MÁV-Start

Hódmezővásárhely és Szeged között nagyvasúti eljutási lehetőség is rendelkezésre áll.

Forrás: MÁV-Start

Forrás: MÁV-Start

Forrás: MÁV-Start

Forrás: MÁV-Start

A vasútvillamosok augusztus 1-től a következőképpen járnak majd.

Félórás követés minden nap:

  • Szeged vasútállomás—Hódmezővásárhely vasútállomás között: 4:16-tól 22:45-ig.
  • Indulások Szeged vasútállomásról óra ’16 perckor és minden óra ’45 perckor.
  • Hódmezővásárhely vasútállomás—Szeged vasútállomás között: 3:30-tól 22:30-ig, pénteki, hétvégi és ünnepnapokon 23:30-ig.
  • Indulások Hódmezővásárhely vasútállomásról üzemidőben óra ’01 perckor és minden óra ’30 perckor.

Éjszakai közlekedés csütörtöki, pénteki, szombati és ünnepnapokon:

A csütörtökről péntekre, péntekről szombatra és szombatról vasárnapra virradó éjszakákon a korábbiakhoz hasonlóan biztosítja a MÁV-START az órás ütemes közlekedést:

  • Szeged vasútállomás—Hódmezővásárhely vasútállomás között: 23:16-tól 3:16-ig órás éjszakai közlekedés,
  • Hódmezővásárhely vasútállomás—Szeged vasútállomás között:23:30-tól 2:30-ig órás éjszakai közlekedés.
  • Hajnalban és késő este az alábbi garázsmenetekkel is lehet utazni: Szeged, Rókus vasútállomásról Szeged vasútállomásra naponta 4:50-kor, valamint hétfőtől csütörtökig 3:50-kor, Szeged vasútállomásról Szeged, Rókus vasútállomásig naponta 23:45-kor, valamint vasárnaptól szerdáig 23:16-kor.

Volánbusz

A változások érintik a helyközi autóbuszjáratokat is. A Volánbusz erről szóló közleménye ide kattintva olvasható.

Szeged, Algyő és Hódmezővásárhely között, illetve ezen városokon belül a helyközi autóbusz-bérletek helyett ezentúl a tram-train zónás bérletek lesznek érvényesek. A helyközi Volánbusz-bérletek a két város közötti viszonylatokra ettől az időponttól kezdve nem kaphatók. A korábban megvásárolt bérletek az érvényességük lejártáig érvényesek maradnak.

Szeged–Hódmezővásárhely szakasznál hosszabb viszonylatra pl. Szeged–Szentes vagy Szeged Békéscsaba továbbra is megvásárolhatók maradnak a Volánbusz-bérletek. Egyszeri utazáshoz továbbra is autóbuszos helyközi menejegyet kell váltani a megszokott módon. A tram-train menetjegyek a Szeged és Hódmezővásárhely közötti helyközi utazásokra az autóbuszokon nem érvényesek, kivéve a tram-train üzemzavara esetén. 

A hódmezővásárhelyi „C” zónán belül érvényes minden TramTrain C, BC és ABC zónás díjtermék (bérletek, jegyek) a helyközi autóbuszokon, a kutya- és kerékpárjegyeket kivéve. A tram-trainhez Hódmezővásárhelyen csatlakozó helyközi autóbuszokra tehát egy vasútvillamos-jeggyel át lehet szállni, nem kell külön menetjegyet váltani a városon belül.

A Hódmezővásárhelyen túl Szentes, Békéscsaba felé utazók számára a tram-trainhez csatlakozó autóbuszokon kiegészítő helyközi menetjegy is kapható, amely a Hódmezővásárhelyi „C” zóna határáig érvényes. A kiegészítő bérlet a Volánbusz pénztáraiban megvásárolható. A csatlakozó autóbuszokon tram-train zónajegyet is vásárolhatnak azon utasok, akik utazásukat Hódmezővásárhelytől a tram-trainnel kívánják folytatni.