A bíróság meghosszabbította Putnik Lázár és két gyanúsított-társa előzetes letartóztatását

Az ügyészi indítvánnyal egyezően a bíróság meghosszabbította Putnik Lázár és két gyanúsított-társa előzetes letartóztatását – tudta meg a Magyar Hang Szanka Ferenctől, a Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség sajtószóvivőjétől.

Mint megjegyzik, a településvezetés mellett vőfélyként is dolgozó Putnik Lázárt még februárban tartóztatták le. A NAV január végén razziát tartott a csongrádi település polgármesteri hivatalában bűnszervezetben elkövetett csalás gyanúja miatt. Az ügy összefüggött a közfoglalkoztatottak bérével, valamint a „fiktív” jogviszonnyal, ezen felül pedig számos szerb- és román-magyar kettős állampolgárságú fantomszavazót is bejelentettek a kétezer fős településre.

KAPCSOLÓDÓ CIKK:

Égették az iratokat, mint a szart: a letartóztatott újszentiváni polgármester ügyeiről vallottak helyiek

Iratokat égethettek el még az önkormányzati választások előtt a közmunkások Újszentivánon, ahol nemrég letartóztatták a polgármestert. A faluban nem ez lenne az első eset a papírok megsemmisítésére, korábban a fantomszerbek nyomait próbálták eltüntetni az önkormányzatnál.

A NAV-razzia azonban az Újszentiván peremén található munkásszálló építésével volt kapcsolatos: a Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség szóvivője akkor azt közölte, hogy egy munkásszálló építésével kapcsolatos, több száz millió forintos csalás miatt indult eljárás egy polgármester, egy önkormányzati dolgozó és egy vállalkozó ellen. A három férfit nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás, valamint hűtlen kezelés bűntettével gyanúsítják.

A megalapozott gyanú szerint a beruházást túlárazták, a pályázat szerint a szálló teljes költsége 371 millió forint volt, a kivitelezés azonban 258 millió forintba került. A fennmaradó 113 millió forintból a polgármester mintegy 70 millió forintot a saját vállalkozásának utaltatott, 10 millió forint egy szociális szövetkezethez került, a további összeg sorsa egyelőre ismeretlen.

Ezután nem sokkal rendkívüli ülésén feloszlásáról döntött az újszentiváni képviselő-testület. Juhász Tibor független színekben politizáló alpolgármester indítványát a hétfős testület jelenlévő tagjai közül négyen támogatták, egy képviselő nemmel szavazott. Az alpolgármester elmondta, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal vizsgálta az önkormányzat gazdálkodását.

A jogszabályok alapján a feloszlatásról hozott döntés a veszélyhelyzet megszűnését követő naptól hatályos, majd 15 napon belül kell kitűzni az időközi választás időpontját. A községben így a helyi önkormányzati képviselők, és a polgármester időközi választását július 3-ára tűzte ki Újszentiván Község Helyi Választási Bizottsága – minderről egy határozat írt, amelyet a település honlapján tettek közzé. Eleinte ezt a dátumot szeptemberre taksálták, de végül előbb tartják majd. tarthatnak időközi választást.