Korábban egy fideszes aktivista szólította fel távozásra Mártély polgármesterét, most feloszlatta magát a képviselő-testület

Önálló képviselői indítványra Mártély 7 fős testületének 4 tagja szavazott az oszlatás, így egy leendő időközi választás mellett – írja a Promenad24 vásárhelyi, kormányközeli lap. Az indítványt még április 20-án nyújtották be a soron következő, tehát az április 27-ei rendes testületi ülésre.

A képviselői indítvány azt tartalmazta a lap szerint, hogy a testület feloszlatása előtt lehetőséget ad a polgármesternek a lemondásra, ám ezt Putz Anita nem tette meg, illetve a név szerinti szavazáson is az oszlatás ellen voksolt. A lap azt írja, hogy a szavazást megelőző ülés első részében többek között az önkormányzat anyagi helyzetéről is beszámolót hallgattak meg a képviselők.

Mi is beszámoltunk Kübekháza és Mártély polgármestereinek ügyéről még a választások után. Előbbi, Molnár Róbert akkor azt állította, hogy Bartók Csaba, a szegedi Fidesz elnöke felszólította őt: ha befogja a száját, ha nem ír a rovatába, akkor lesz pénz. Bartók ezt később a helyi fideszes lap, a Szegedma hasábjain megjelent nyilatkozatában tagadta: „Gyakorlatilag nyugodtan mondhatjuk, hogy ez egy hazugság.”

Mártély polgármestere eközben a közösségi oldalán írt arról, hogy egy fideszes aktivista azt jelezte neki; addig álljon fel, amíg méltósággal megteheti. „Álljak fel, még méltósággal megtehetem.

Hamarosan kezdődik a teljes lejáratás, megaláztatás és akár sokkal rosszabb is. Nyert a kormányzó párt, nekem mennem kell”

– írta Putz Anita. Azért egy héttel a választások után került ki a poszt, mert a tudomására jutott, hogy április 13-án Lázár János, a Csongrád-Csanád megyei 4-es választókörzet újra megválasztott parlamenti képviselője beszélgetésre hívott Mártély hat képviselője közül négyet. Putz Anita ezt úgy értelmezte, hogy ellene irányul. Az események hatására egy képviselő akkor be is jelentette lemondását.

A Magyar Narancs írta meg kedden, hogy Putz Anita 2019-ben arra számított, jól együtt tud majd működni Lázár Jánossal, a térség országgyűlési képviselőjével, hiszen régen mindketten Rapcsák András mellett dolgoztak. Az ellenzéki polgármesternek most megint azt üzenték, hogy mondjon le. A lap által megkérdezett lakosok szerint Putz helyzete bonyolult, de ha a közjó érdekében, azaz hogy forráshoz jusson a falu, szerintük le kéne mondania, bár nem tartják szépnek Lázár János lépését sem.

Lázár János találkozójáról azonban a testület egyik tagja úgy nyilatkozott, hogy nem volt szó a megbeszélésen a testület feloszlatásáról, Lázár János csak meg akarta köszönni a mártélyiaknak a támogatást. Szerinte az a gond, hogy Putz Anita független jelöltként indult, de ennek ellentmond, hogy a polgármester idővel odaállt Márki-Zay Péter mellé, 

pedig egy polgármester szerinte nem állhat szemben a kormánnyal.

Egyébként Mártély községnek hosszú ideje közös önkormányzati hivatala van Hódmezővásárhellyel, ahol a 2018-as időközi választás óta Márki-Zay Péter a polgármester.

Lázár János többek között Putz Anitáról és a másik két renitens, ellenzéki településről nyilatkozta azt a mostani választás után, hogy alkalmatlanok a posztjukra, „túszul ejtették” a településüket. Ez ugyebár annak az ominózus felszólító levélnek a következménye volt, amelyet a kormánypárti polgármesterek írtak alá, mondván Márki-Zay Péter nemkívánatos személy településükön. A mártélyi polgármesterről konkrétan azt mondta, hogy amióta munka helyett csak Lázárt gyalázza, a falu is hanyatlásnak indult.

Fotó: MÁV

„Az önkormányzati választások után néhány hónappal, februárban kaptam egy papírt, amelyet saját nyilatkozatomként le kellett volna adnom a vásárhelyi hírportálnak és a rádiónak. Azzal kecsegtettek, hogy akkor talán nyernek a pályázataink” – idézte föl a Magyar Narancsnak Putz Anita. A nyilatkozatban többek közt az áll, hogy

ő csalódott Márki-Zay Péterben, aki fel akarja használni a mártélyiakat arra, „hogy a Fidesz és Lázár János ellen uszítson, a településünket a dominanciájával visszaélve egy fontos szövetség ellen fordítsa.”

Putz Anita nem vállalta, hogy a saját neve alatt közölje a nyilatkozatot. A kérdésre, vajon máshogyan alakult volna-e minden, ha ezt a dokumentumot elteszi, és nem osztja meg a Facebookon, azt mondta, hogy nem. Akkor azt nyilatkozta, hogy még nem tudja, elindul-e egy esetleges feloszlatás után újra a polgármesterségért. A lap kereste Lázár Jánost is, aki nem válaszolt a kérdésekre.

Nem csupán Mártélyon lesz időközi választás a megyében; Újszentiván Községben a helyi önkormányzati képviselők, és a polgármester időközi választását július 3-ára tűzte ki Újszentiván Község Helyi Választási Bizottsága – minderről egy határozat ír, amelyet a település honlapján tettek közzé. Erre azért volt szükség, mert február 8-án, kedden vitték magukkal nyomozók az otthonából Újszentiván polgármesterét, Putnik Lázárt, így február 9-én rendkívüli ülésén feloszlásáról döntött az újszentiváni képviselő-testület.

Kiskundorozsmán is időközi választásokat kell tartani, mivel a Fidesz-KDNP színeiben a Csongrád-Csanád megyei 2-es választókerületet Mihálffy Béla, nyerte, aki egyben Kiskundorozsma önkormányzati képviselője is volt, de ez a két pozíció összeférhetetlen.